home-image
Mitt seminar
Ukjent bruker
Lørdag 09:00 - 11:30
Symposium (Veslefjellhall 2 og 3)
Generasjon angst Flerfaglige tilnærminger til dagens mangfoldige utfordringer
Pål Skogstad Ecura Veiledning og Habilitering
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og habilitering
 
Nøkkelord: Angst, Bekymringsmestring, Robuste barn, Søvproblemer, Systematisk desensitivisering, VR, kreative eksponeringsmetoder

Sammendrag:

Stadig flere barn og unge strever i dagens samfunn. De siste 10 årene har antallet med depresjon, angst og unge uføre doblet seg. Systemene rundt barna (foresatte, barnehage, skole, barnevern, PPT, NAV) møter disse utfordringene på ulike måter. Det er ønskelig å forme robuste og fleksible barn som mestrer barne- og ungdomstiden på en god måte, men det virker som at systemene rundt kan bidra mer effektivt. I dette symposiet vil det presenteres og diskuteres ulike måter å bidra til å skape mer robuste og fleksible barn og unge.
09:00 - 09:20
Presentasjon #1
Generasjon angst – atferdsanalytiske perspektiver
Pål Skogstad Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: Angst, Adferdsanalyse,

Sammendrag:

De siste 10-15 årene har det vært en dobling av antall unge uføre, skolevegring øker og i perioden 2008-2018 var det en dobling av psykiske lidelser hos barn og unge og trenden synes å fortsette. Årsakene til dette vet man ikke, men vi vet er at barn og unge bruker mye tid på skjerm, barns selvbestemmelse (autonomi) har økt (en villet utvikling, jfr. lovverket) og traumebasert omsorg (TBO) og særlig Emosjonsfokusert terapi (EFT) har blitt "mainstream" måte å møte barn og unge på i hjem og skole. I dette bidraget vil potensielle årsaker til utfordringene barn og unge står i drøftes og atferdsanalytiske alternativer presenteres.
09:20 - 09:40
Presentasjon #2
Bekymring er atferd. Lynkurs i bekymringsmestring: Gjenvinn kontrollen.
Baldur Kjelsvik Angstklinikken
 
Nøkkelord: Bekymringsmestring

Sammendrag:

Alle bekymrer seg. Det avgjørende er opplevelsen av å ha kontroll på omfanget. I dette lynkurset gjennomgås prinsipper for hvordan du kan få et nytt forhold til bekymringer og overtenkning.
09:40 - 10:00
Presentasjon #3
Forsterkere i skolen - robuste barn, eller traumatiserende forskjellsbehandling?
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: Klasseromstiltak, Good Behavior Game

Sammendrag:

Bruken av forsterkere i skolen er et omstridt tema. Mange lærere uttrykker bekymring for at forsterkere kan skape misunnelse og økt psykologisk stress blant elevene. Dette innlegget drøfter hvorvidt disse bekymringene er berettiget, eller om strategisk bruk av forsterkere kan bidra til å skape inkluderende og støttende læringsmiljøer som fremmer både sosial og faglig utvikling hos elevene.
10:20 - 10:40
Presentasjon #4
Kognitiv atferdsterapi for søvnproblemer
Baldur Kjelsvik Angstklinikken
 
Nøkkelord: Kognitiv atferdsterapi, søvnproblemer

Sammendrag:

Insomni er en vanlig søvnforstyrrelse som rammer 15 % av befolkningen. Sovepiller brukes ofte, men har bivirkninger og begrenset langvarig effekt. Psykologisk behandling er derimot svært effektiv. Foredraget er et praktisk kurs i hvordan behandle søvnproblemer med evidensbaserte teknikker.
10:40 - 11:00
Presentasjon #5
Systematisk desensitivisering til bilkjøring for en gutt med barneautisme og lett psykisk utviklings­hemming
Vibeke Haaland Palm Ecura Veiledning og Habilitering
Linn Christina Eidås Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: Systematisk desensitivisering, Barneautisme, bilkjøring

Sammendrag:

Casepresentasjonen handler om en gutt i barneskolealder med barneautisme og psykisk utviklingshemming som motsatte seg å kjøre bil med andre enn foreldrene sine. Gutten kunne fremvise utfordrende atferd både når bilkjøring ble nevnt og under bilkjøring, og dette begrenset både guttens og foreldrenes muligheter i hverdagen. Det ble iverksatt tiltak på guttens nærskole for å trene på å kjøre bil sammen med andre voksne. Metoden som ble anvendt var systematisk desensitivisering, som innebar gradvis eksponering for situasjoner som ledet opp til bilkjøring. Gjennom systematisk desensitivisering kombinert med positiv forsterkning på fast frekvens har gutten gått fra å motsette seg å kjøre bil med andre enn foreldrene sine, til å kjøre bil med personalet på skolen hver dag. Presentasjonen inkluderer videre hvordan lek og konkurranser innlemmet i treningen bidro til å ufarliggjøre situasjonene gutten ble eksponert for, og opprettholdelsestrening som ble gjennomført med formål om å gjøre bilturene mer funksjonelle.
11:00 - 11:20
Presentasjon #6
Atferdsendring i relasjon: Bruk av VR, gaming, og kreative eksponeringsmetoder for arbeid med selvfølelse.
Aili Løchen Angstklinikken
 
Nøkkelord: VR, Gaming, Eksponering, Selvfølelse

Sammendrag:

Foredraget handler om hvordan eksponeringsterapi (ERP) kan benyttes når ny teknologi (VR, gaming) blir utgangspunkt for arbeid med selvfølelse og skam. Aili vil benytte eksempler fra klinikk til å belyse hvordan eksponering kan gjøres kreativt når klienter på ulike måter har trukket seg vekk fra gjensidige tillitsrelasjoner med andre og må bygge bånd fra grunnen av.
Torsdag 15:30 - 19:00
Symposium (Veslefjellhall 2 og 3)
Atferds­analyse i behandlingsprogrammer
Monica Vandbakk Leder, Norsk atferdsanalytisk forening
Martin Øverlien Myhre (krediteres) Nestleder, Norsk atferdsanalytisk forening
 

Sammendrag:

Anvendt bruk av atferdsanalyse er mangfoldig. Atferdsanalyse representerer både en behandlingstilnærming i seg selv, men atferdsanalyse spiller også en sentral rolle i flere empiriske støttede behandlingsprogrammer for en rekke problemer. Forholdet mellom atferdsanalyse som en enkeltstående tilnærming og atferdsanalyse integrert i behandlingsprogrammer er mangfoldig og uklart. Det henger sammen med kjernespørsmålet om hva er atferdsanalyse. I dette symposiet vil vi belyse denne problemstillingen gjennom å samle elleve behandlingstilnærminger der atferdsanalyse spiller en rolle. Behandlingstilnærmingene blir presentert kort før spørsmål som hva behandlingsmetoden springer ut ifra, hva det atferdsanalytiske bidraget er, og hvorfor det virker blir diskutert i en paneldebatt der innlederne deltar.
15:40 - 15:53
Presentasjon #1
Differensiell forsterkning av annen atferd, DRO
Børge Holden Sykehuset Innlandet HF
 

Sammendrag:

DRO inngår i mange behandlingstiltak, og brukes mye. Hva er DRO, hvordan kan det brukes, og med hvilken effekt?
15:53 - 16:06
Presentasjon #2
Early Intensive Training Dette må til for å få klinisk betydningsfulle resultater.
Sigmund Eldevik OsloMet - storbyuniversitetet
16:06 - 16:19
Presentasjon #3
Atferdsvaksinen Good Behavior Game (GBG)
Marie R. Aunemo OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Good Behavior Game, et av flere velfungerende klasseromstiltak, omhandler hvordan lærere og elever sammen kan skape et godt læringsmiljø ved å redusere uro og uoppmerksomhet i et klasserom gjennom etablerte gruppekontingenser. Omtalt som atferdsvaksine er Good Behavior Game et nyttig, forebyggende og styrkende klasseromstiltak.
16:19 - 16:32
Presentasjon #4
Aggression Replacement Training
Asbjørg Merete Berget Sykehuset Innlandet HF
 

Sammendrag:

En presentasjon av de tre komponentene; sosial ferdighetstrening, sinneregulering og moralsk resonneringstrening, med vektlegging på prinsipper fra atferdsanalyse.
16:47 - 17:00
Presentasjon #5
Atferds­analyse i foreldreveiledning og barnevern (MST og PMTO)
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Foreldreveilednings- og behandlingsprogrammer som baserer seg på atferdsanalytiske metoder (De Utrolige Årene, MST, PMTO mm) viser gode resultater i å redusere atferdsproblemer og fremme beskyttelsesfaktor hos barn og ungdom. De er enkle å gjennomføre, evidensbaserte og fokuserer på å styrke miljøet rundt barnet fremfor å forsøke å "endre" barnet. Likefullt viser tall fra SSB at disse metodene benyttes i liten grad ved barnevernstjenester og institusjoner.
17:00 - 17:13
Presentasjon #6
Dialektisk atferdsterapi (DBT)
Kristoffer Ødegård Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, UiO
 

Sammendrag:

DBT er en behandlingsform utvikla for folk med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse som kombinerer dialektisk filosofi, zen-buddhisme og atferdsanalyse. Metoden er godt dokumentert i forskning for en rekke tilstander og problemområder, men hvor atferdsanalytisk er den? Spørsmålet forsøkes belyst gjennom et eksempel på en atferdskjedeanalyse fra terapi.
17:13 - 17:26
Presentasjon #7
Positiv atferds­støtte (PAS) – anvendt atferds­analyse og verdier
Silje Haugland Universitetet i Agder
 

Sammendrag:

En gjennomgang av PAS og en drøfting av atferdsanalyse i et slik rammeverk. Fokus på hva som vil være følgene av at rammeverk som PAS ikke blir betegnet som atferdsanalytisk baserte.
17:26 - 17:39
Presentasjon #8
Habit Reversal Hva er det, og hvordan det virker
Tor Jullumstrø NTNU
17:54 - 18:07
Presentasjon #9
Acceptance and Committment Therapy (ACT)
Jon A. Løkke Høgskolen i Østfold
 

Sammendrag:

ACT er en terapi og treningsform som har vist god effekt på tvers av mange problemer. Både positiv og negativ forsterkning er helt sentral.
18:07 - 18:20
Presentasjon #10
Læringsbasert rusbehandling
Per Holth Fagsenteret for seniorer, OsloMet
 

Sammendrag:

Velkontrollerte studier med dyr og mennesker har vist lovmessige interaksjoner mellom selv-administrering av rusmidler, rusmidlenes forsterkende virkninger og den konteksten hvor rusmiddelbruken foregår. Behandlingsstudier av læringsbasert rusbehandling har dokumentert hvordan atferdsprinsipper kan anvendes for å forbedre resultatene på tvers av et bredt spekter av rusproblemer og behandlingsarenaer. Nyere forskning har fokusert på to hovedutfordringer: (1) Kan behandlingsprotokoller videreutvikles slik at selv de mest behandlingsresistente pasientene blir rusfrie? og (2) Hvordan kan man sørge for å utbre forskningsbasert behandling innenfor behandlingsapparatet?
18:20 - 18:33
Presentasjon #11
Atferds­analyse kan ikke stå alene. Å forene kunnskap til en felles plattform (Concilience)
Willy Tore Mørch
 

Sammendrag:

Det vil bli tatt opp sammenhengen mellom noen andre fagområder og atferdsanalyse der de andre fagområdene enten kompletterer atferdsanalytisk kunnskap og dermed forbedrer den eller forklarer atferdsanalytiske begreper med et annet fags begrepsapparat.
18:33 - 19:00
Presentasjon #12
Paneldiskusjon
Børge Holden Sykehuset Innlandet HF
Willy Tore Mørch
Sigmund Eldevik OsloMet - storbyuniversitetet
Marie R. Aunemo OsloMet - storbyuniversitetet
Asbjørg Merete Berget Sykehuset Innlandet HF
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
Kristoffer Ødegård Universitetet i Oslo
Silje Haugland Universitetet i Agder
Per Holth Fagsenteret for seniorer, OsloMet
Tor Jullumstrø NTNU
Jon A. Løkke Høgskolen i Østfold
Fredag 09:00 - 11:00
Symposium (Veslefjellhall 1)
Begreper i atferds­analysen
Terje Fredheim Ecura
 

Sammendrag:

Både i faglig sammenheng, og i dagligtale, bør vi tilstrebe en felles forståelse av begreper. Av og til er det nyttig å ta et lite dypdykk i måten vi snakker om faget vårt på, for å vurdere om det betyr noe i nærheten av det vi antar. Vi atferdsanalytikere søker å ha en naturvitenskapelig tilnærming til atferd, og da er presisjon i begrepsbruken en nødvendig forutsetning. I dette symposiet vil dere få høre presentører som har lang erfaring i det norske atferdsanalytiske miljøet. De jobber alle innenfor det atferdsanalytiske miljøet i Norge, enten praktisk eller teoretisk, og veileder, underviser og praktiserer med grunnlag i atferdsanalytisk teori. Samtlige bidragsytere er spesielt invitert til å delta. Symposiet vil både være av teoretisk og praktisk art, og egner seg godt for alle som er nysgjerrige på hva som er siste nytt innenfor de begrepene som presentasjonen består av. Deltagerne kan forvente faglige fremlegg der begrep og meninger blir drøftet og diskutert, og det vil bli fokusert på praktiske, kommunikative og kliniske implikasjoner. Det settes av tid til spørsmål og kommentarer på slutten av hvert innlegg.
09:05 - 09:45
Presentasjon #1
En diskusjon av atferds­analysens syn på psykisk lidelse, psykisk uhelse, vanhelse og psykologisk avvik
Jakob Lie Eriksen Ecura Bo og habilitering
Jon A. Løkke Høgskolen i Østfold
 

Sammendrag:

Dersom vi spør en atferdsanalytiker om hvordan hen vil beskrive og forklare psykiske lidelser kan et svar være: «Alt er atferd». Det trengs ikke noe ut over fire-terms kontingensen for å svare. Det er jo ikke feil, men finnes det mer utfyllende og opplysende svar, og er det andre perspektiver på psykisk lidelse som har «familielikhet» med atferdsanalyse? Dersom det er andre som har tenkt likt, så er det kanskje noe å lære? I tillegg kan det være at vi kan utvikle noen andre måter å snakke om fenomenet på som fungerer bedre– funksjonell kommunikasjon. Vi tar utgangspunkt i Wakefields modell om psykiske lidelser som «harmful dysfunctions», men også andre perspektiv.
09:45 - 10:05
Presentasjon #2
Kant, Pragmatisme og Behavior­isme
Fredrik Andersen Høgskolen I Østfold
 

Sammendrag:

For behaviorister (og andre velfungerende mennesker) er Immanuel Kant et navn som antagelig stort sett bringer frem uhyggelige, exfil-relaterte minner om "fri vilje", "kategoriske imperativ", "syntetiske Apriori og "tingen i seg selv". Men er det noe for oss å hente i tekstene til en gammel tysk filosof? Jeg mener at det er mye å hente i Kant. For eksempel trekker Kant opp et skille mellom hva som muligens kan eksistere uavhengig av oss, og hva vi kan jobbe med vitenskapelig. Dette skillet har klare likheter med behaviorismens pragmatisme, og skepsisen til at vitenskap skal kunne avdekke "hvordan verden er, uavhengig av erfaring" (se f.eks Moore 2011). Kant peker også på problemene som oppstår dersom man prøver å samle individuelle erfaringer til et "selv". Argumentene ligner på kjente behavioristiske argumenter knyttet til begreper som reifisering (konstruerte begreper som behandles som om de referer til eksisterende ting). Kant kaller dette "hypostasering", men innholdet er det samme. Jeg vil også si noe om likheter i Kants behandling av "fri vilje" og "moral", og Skinners behandling av disse i "Beyond freedom and dignity". Formålet med innlegget er å se etter argumenter utenfra den behavioristiske litteraturen, som støtter den behavioristiske tilnærmingen.
10:20 - 10:40
Presentasjon #3
Reversering eller tilbaketrekking?
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og habilitering
 

Sammendrag:

I litteraturen brukes ofte reverserings- og tilbaketrekningsdesign som synonymer. Men er de egentlig det? Eller er vi i ferd med å glemme en viktig distinksjon mellom ulike design med viktige forskjeller? I dette innlegget vil forskjellen beskrives og implikasjonene for eksperimentell kontroll drøftes.
10:40 - 11:00
Presentasjon #4
Augmenting
Tore Vignes OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Et av begrepene knyttet til regelstyrt atferd er augmenting. Er dette et funksjonelt begrep? Finnes det kanskje enklere og bedre forklaringer på det samme?
Fredag 14:00 - 15:30
Symposium (Storefjellhall 2)
Hjernen og atferd Atferds­analyse, nevrovitenskap og evolusjon
Magnus Blystad
 

Sammendrag:

Symposiet viser hvordan nevrovitenskap, atferd og evolusjon er tett sammenvevd, og hvordan biologiske prosesser formidler atferd. Med utgangspunkt i hjernens rolle i å bearbeide stimuli og koble biologiske mekanismer til atferd, belyses hvordan disse innsiktene kan anvendes til å forstå læring, tilpasning og effektive atferdsintervensjoner. Et evolusjonært perspektiv gir videre innsikt i hvordan hjernen og atferd er formet over tid gjennom naturlig seleksjon, og hvordan dette danner grunnlaget for både biologisk og atferdsmessig utvikling. Gjennom en helhetlig tilnærming knyttes perspektivene sammen i siste innlegg, og det vises hvordan denne integrasjonen gir en dypere forståelse av komplekse atferdsprosesser som kan anvendes både i forskning og praksis.
14:05 - 14:25
Presentasjon #1
Sanser og nevral funksjon Fra input til atferd
Magnus Blystad Oslo Nye Høyskole
 

Sammendrag:

Foredraget ser nærmere på hvordan hjernen bearbeider stimuli og bruker denne informasjonen til å styre atferd. Det gis en kort innføring i nevral funksjon, med fokus på hjernen som sentral for håndtering av stimuli, fra omgivelsene i miljøet, og i organismen. Gjennom en nevrovitenskapelig tilnærming kobles biologiske prosesser til atferdsteori.
14:25 - 14:45
Presentasjon #2
Evolusjonens rolle i nevrovitenskap og atferds­analyse
Espen Sjøberg Kristiania
 

Sammendrag:

Gjennom et evolusjonært perspektiv vises hvordan både hjernen og atferd er formet av biologiske prinsipper over tid. Evolusjonens rolle blir forklart som et grunnlag for både vår biologiske og atferdsmessige utvikling. Denne tilnærmingen gir innsikt i hvordan grunnleggende trekk ved mennesket har blitt formet gjennom naturlig seleksjon. Foredraget gir et helhetlig bakteppe som understøtter forståelsen av både nevrovitenskap og atferdsanalyse.
14:45 - 15:05
Presentasjon #3
Forsterkning i hjernen: Samspillet mellom nevrovitenskap og atferds­analyse
Pedram Sadeghi VID Vitenskapelige Høyskole
 

Sammendrag:

Innlegget tar for seg hvordan hjernens prosesser under forsterkning kan brukes til å koble nevrovitenskap og atferdsanalyse. Fokus ligger på hvordan denne kunnskapen kan anvendes til å utvikle effektive atferdsintervensjoner og praktiske løsninger. De nevrobiologiske mekanismene som ligger til grunn for læring og tilpasning blir belyst. Presentasjonen peker på konkrete muligheter for anvendelse av kunnskapen fra nevrovitenskap i anvendt arbeid.
15:05 - 15:25
Presentasjon #4
Atferds­analyse, nevrovitenskap og evolusjon En helhetlig forståelse
Gunnar Ree OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Siste innlegg utforsker sammenhengen mellom nevrovitenskap, atferdsanalyse og evolusjon, og hvordan disse feltene utfyller hverandre. Fokus ligger på å vise hvordan en integrert tilnærming kan gi praktiske løsninger og dypere innsikt i komplekse atferdsprosesser. Gjennom å kombinere perspektivene presenteres en modell som kan anvendes både i forskning og i praksis. Innlegget knytter temaene sammen og illustrerer deres samlede betydning for forståelsen av atferd.
Torsdag 17:00 - 19:00
Symposium (Nystølsfjellet)
Keep it Simple! – Om behandling av utfordrende atferd.
Kai-Ove Ottersen Universitetet i Innlandet
 
Nøkkelord: Utfordrende atferd, funksjonelle analyser, miljøbehandling

Sammendrag:

Utfordrende atferd er et tema vi møter ofte gjennom vår arbeidshverdag. Det finnes mye dokumentasjon på at atferdsanalytiske prinsipper og metoder er nyttige i forhold til forebygging, alternative løsninger, eller til miljøbehandling av slik atferd. Dette symposiet vil først presentere en teoretisk innledning om utfordrende atferd, funksjonelle vurderinger, og en gjennomgang av en rekke mulige tiltak som kan være aktuelle for behandling av utfordrende atferd. Resten av symposiet vil være praktiske eksempler på behandlingstiltak. Eksemplene viser behandling utført på ulike arenaer, overfor mennesker med ulike diagnoser, og med ulike behandlingsvalg. Vi vil vise at det fortsatt er mulig å komme langt med «enkle» tiltak.
17:00 - 17:25
Presentasjon #1
Miljøbehandling av utfordrende atferd: en teoretisk innføring om arbeid med atferd som utfordrer
Kai-Ove Ottersen Universitetet i Innlandet
17:25 - 17:45
Presentasjon #2
Bruk av tegn­økonomisystem for reduksjon av atferd som utfordrer - Forsterkningsbetingelser og forenlig praksis sin betydning for atferdsendring.
Oliver Hoksrød Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter
Sigfrid Elin Sigfusdottir Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsente
18:00 - 18:15
Presentasjon #3
Bruk av atferdsavtale for å fremme god døgnrytme hos en ung mann med Downs syndrom
Marius Bakken Sykehuset Innlandet HF
18:15 - 18:35
Presentasjon #4
Bruk av differensiell forsterkning og pictogrammer for reduksjon av selvskading og passivitet
Kristine Hågensen Baiga Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter
Oliver Hoksrød Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter
18:35 - 18:55
Presentasjon #5
Behandling av skadelig seksuell atferd hos en kvinne med lett utviklings­hemming og schizofreni
Erkki Rustad Sykehuset Innlandet HF
Fredag 12:00 - 13:45
Symposium (Syningen)
Et innblikk i tilbudene ved Institutt for Anvendt Atferds­analyse (IAA) i Stavanger
Søren Jensson Skår Institutt for Anvendt Atferdsanalyse
 
Nøkkelord: IAA, tidligintervensjon, kompetanseheving, angstbehandling, OCD, fobi, nevroutviklingsforstyrrelse, veiledning

Sammendrag:

Dette symposiet utforsker det omfattende spekteret av tjenester levert av Institutt for Anvendt Atferdsanalyse (IAA) hvor atferdsanalyse står sentralt som det faglige rammeverket. Økten er delt inn i fire presentasjoner, fra tidligintervensjon, kompetanseheving, angstbehandling og veiledningspraksis.
12:05 - 12:35
Presentasjon #1
Tidlig intervensjon - viktigheten av å være analytisk!
Ingeborg Oprann Institutt for Anvendt Atferdsanalyse
Silje Mikkelsen Institutt for Anvendt Atferdsanalyse
 

Sammendrag:

Tidlig intervensjon kan være så mangt, men det er økende konsensus om viktigheten med systematisk, strukturert oppfølging for å støtte utvikling. Prinsippet om tidlig intervensjon støttes av nevrobiologisk forskning, men begrepet viser ikke til en bestemt tilnærming, et program eller et tiltak. Det er en kombinasjon av ulike spesifikke treningsmetoder som synes å  å etablere grunnleggende, viderekomne og avanserte ferdigheter. Den relative virkningen og bruken av treningsmetoder som særtrening, trening i naturlige situasjoner, «loose training» og «incidental training» vil bli diskutert. Denne presentasjonen vil ta for seg IAAs tilnærming til tidlig intervensjon, med fokus på  barn diagnostisert med nevroutviklingsforstyrrelser. Dette innlegget diskuterer grunnleggende prinsipper og innovativ praksis som kan forbedrer utviklingsforløpet til barn med nevroutviklingsforstyrrelser.
12:35 - 13:15
Presentasjon #2
Behandling av angst og OCD hos voksen mann Fra livet der inne til livet her ute
Nele Kreuzholz Institutt for Anvendt Atferdsanalyse
Kjetil bore Hop Brukerrepresentant
 
Nøkkelord: angst, fobi, OCD, brukerrepresentant, kasus,

Sammendrag:

Med fokus på en enkelt kasusstudie, beskriver denne presentasjonen behandlingen av angst og tvangslidelse hos en voksen mann uten nevroutviklingsforstyrrelser. Innlegget inkluderer brukerrepresentantens perspektiv på behandlingsprosessen, og gir unike innsikter i terapeutisk effektivitet og klienttilfredshet. Ikke minst sier Kjetil noe om hvordan det har vært å leve med angst og OCD, og hvordan det har gått i en langtids og relativt intens behandling. Det vil bli presentert en analyse av hva angst, fobi og OCD er, og hvilke behandlingsmodeller som finnes. Effekten av å ha fokus på privat verbal atferd, selvsnakk, vil bli diskutert.
13:15 - 13:45
Presentasjon #3
Å komme seg ut i miljøet: veiledning i hjem, skole og kommunale virksomheter
Silje Mikkelsen Institutt for Anvendt Atferdsanalyse
 
Nøkkelord: Veiledning, ekstern, individualisert tilbud,

Sammendrag:

«Å gi hjelp der hjelpen trengs». Dette har i alle de 24 årene IAA har eksistert, vært en ledesnor. IAA oppdaget tidlig at det å se foreldre, lærere og andre ansatte i direkte samhandling med brukerne gav best informasjon om hvilke forbedringer som var mulig. Og at det å veilede i samhandlingssituasjoner økte sannsynligheten for at de som ble veiledet ble flinkere. Personer, familier og instanser kan ha problemstillinger med behov for oppfølging utover standardiserte rammer for tilbud. Derfor legger IAA opp til en stor grad av individualiserte tilbud, som selvfølgelig legger noe press på administrasjon og de ansatte. I denne presentasjonen presenteres fordeler, og ulemper, ved en veiledningspraksis som i stor grad legger innholdet i tjenesten i hendene til mottakere - om det er foreldre, personer selv, eller offentlige tjenester som skole og avlastning.
Fredag 09:00 - 12:30
Symposium (Nystølsfjellet)
Effektiv opplæring og atferdsendring
Tore Korsgård Ecura Bo og Habilitering
 
Nøkkelord: Opplæring, Kartlegging, Veiledning, differensiell forsterkning, atferdsavtaler, særtrening

Sammendrag:

Dette symposiet fokuserer på hvordan man kan komme i posisjon til å drive opplæring og etablere alternativ atferd. Vi vil diskutere utfordringer med å identifisere hva personen skal lære og hvordan man kan behandle utfordrende atferd ved å lære personer alternative ferdigheter. Vi presenterer ulike metoder for å lære nødvendige ferdigheter og avlære uhensiktsmessig atferd, samt viktigheten av at de som underviser også får opplæring. Eksempler fra et bredt spekter av utfordringer vil bli presentert.
09:00 - 09:15
Presentasjon #1
Introduksjon
Tore Korsgård Ecura Bo og Habilitering
09:15 - 09:45
Presentasjon #2
Hvordan finne ut hva en tjeneste­mottaker uten verbalt språk har behov å få opplæring i? Og ønsker han det også selv?
Florus Groentjes Ecura Bo og Habilitering
Svein Stavdahl Ecura Bo og Habilitering
 

Sammendrag:

Hvilke kartlegginger bør gjøres for å finne ut hvilke ferdigheter som mangler hos en tjenestemottaker med lite verbalt språk? Hvilke avklaringer må vi ha for å kunne velge mellom hva vi som er rundt anser som nødvendig at personen lærer av ferdigheter, og samtidig ta hensyn til hva tjenestemottaker selv ønsker å lære. Vi tar dere med i prosessen fra kartlegging og behovsavklaring gjennom bruk av en bistandskartlegging til første oppsett av et opplæringsprogram.
10:00 - 10:30
Presentasjon #3
Fra konfrontasjon og grensesetting til selvregulering og samarbeid
Martine Halsan Engum Ecura Bo og habilitering
 

Sammendrag:

Fremlegget er en kasuspresentasjon vedrørende en gutt i barneskolealder. Gutten har ADHD og en atferdsforstyrrelse, Tourettes syndrom og traumatiske erfaringer i nære relasjoner. Det hadde over tid vært gjentatte episoder med utfordrende atferd i form av utagering og rigiditet samt manglende ivaretakelse av personlig hygiene. Vi viser hvordan en kan benytte en bred og sammensatt pakke med tiltak i opplæringsøyemed. Vi har benyttet oss av atferdsavtaler og gutten har deltatt på Goal Management Training (GMT). Vår tilnærming til gutten har tatt utgangspunkt i kjente programserier som De Utrolige Årene (DUÅ) og Circle of Security Parenting (COS P). Utover dette har vi I tillegg fokusert på økt psykologisk fleksibilitet ved bruk av elementer fra Aksept og forpliktelsesterapi (ACT) og samhandlingsteknikker i Motiverende Intervju (MI).
10:30 - 11:00
Presentasjon #4
Toalett-trening på skolen
Magnus Jay Surana Ecura Veiledning og Habilitering
Marte Moen Eriksson Nordre Follo
 

Sammendrag:

Det ble gjennomført toalett-trening overfor en elev på 14 år med utviklingshemming, autisme, ADHD og kronisk forstoppelse. Eleven brukte bleier. Eleven gjorde aldri fra seg i toalettet. Det var tidligere forsøkt toalett-trening uten hell. Det ble foretatt kartlegging og igangsatt tiltak. Resultatene viser at eleven nå går på toalettet og har svært sjeldent uhell. Atferden er generalisert til hjemmet. Effekten var tilnærmet umiddelbar og varig.
11:20 - 11:50
Presentasjon #5
Hvordan lære handling av matvarer ved bruk av handleliste ved å særtrene matching av bilder mot objekter
Florus Groentjes Ecura Bo og Habilitering
Svein Stavdahl Ecura Bo og Habilitering
 

Sammendrag:

En innføring i hvordan utarbeide og gjennomføre særtrening på matching av 2D(bilder) mot 3D(objekter) for å kunne generalisere disse ferdighetene under handling av matvarer. Tiltaket har blitt brukt hos en voksen mann uten verbale kommunikasjonsferdigheter, for å kunne lære han å sette opp en handleliste ved å bruke innlærte bilder, dra til butikken og plukke varene i butikken ved å matche bilde mot objekt. Vi viser oppsettet i særtrening, data fra innlæringen og gjennomføringen av tiltaket ved handleturer.
11:50 - 12:20
Presentasjon #6
Effektive tiltak for å hjelpe en ungdomsskoleelev med atferdsutfordringer og faglige hull
Pål Skogstad Ecura Veiledning og Habilitering
Erik Paszkiewicz Ødegård Ecura Bo og Habilitering
 

Sammendrag:

Presentasjonen viser tiltak og resultater overfor en ungdomsskole-elev som over flere år hadde vært del av en gruppe som unnlot å følge reglene på skolen. Deltakerne i gruppen kunne kjøre rundt i gangene med sparkesykler, eller befinne seg andre steder enn der de skulle være (for eksempel forstyrre i andre klasserom). Som følge av flere år med liten deltakelse i undervisning hadde eleven store faglige hull. Eleven var i et "hardt miljø" og ble utsatt for alvorlige trusler. Ecura anbefalte, og bidro til å fatte vedtak om alternativ skolearena med personell fra Ecura. Det ble etablert atferdsavtaler, DRO og iverksatt trening på skoleferdigheter. Tiltakene som ble benyttet på alternativ arena og tilbakeføring til ordinær skole vil beskrives og data fremlegges. Eleven gikk ut av ungdomsskolen med svært gode karakterer.
Lørdag 09:00 - 12:00
Symposium (Storefjellhall 3)
Nordvoll skole - For et selvstendig og meningsfylt liv Praktiske eksempler på anvendt atferds­analyse i skolen for barn med autismespekter­forstyrrelse
Johan Marheim Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Autisme, Atferdsavtaler, ACT, Promise reinforcer, DTT, Direct Instruction, sosiale rollespill

Sammendrag:

Symposiet vil inneholde et utvalg av prosjekter fra Nordvoll skole og autismesenter. Nordvoll skole er eneste spesialskolen i Norge for autister. Skolen har 72 elever fra barneskolen til videregående. Elevene har stor variasjon i deres funksjonsnivå. Skolen har valgt ut en håndfull prosjekter fra skoleåret 2024-2025 som illustrerer denne variasjonen. Nordvoll skole sitt motto er "For et selvstendig og meningsfullt liv" og framleggene vil illustrere hvordan vi jobber på skolen for å oppnå dette målet for våre elever
09:05 - 09:25
Presentasjon #1
Fra et skoleliv i kaos til skolekos og læring Bruk av atferdsavtaler til å lære å ta egne valg
Johan Marheim Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Atferdsavtaler, Høyere ordens klasser, Precision Teaching

Sammendrag:

Foredraget beskriver bruk av en form for atferdsavtale for å lære en elev med autisme og utviklingshemming å ta gode valg for å styre sin egen arbeidshverdag. Det vises hvordan atferdsavtalen har økt frekvensen av skolearbeid, hvordan dette har tilrettelagt muligheten til å bruke Precision Teaching til å videreutvikle elevens akademiske ferdigheter og til sist hvordan alt dette har tilrettelagt for en skolehverdag med mye latter og smil fra eleven
09:25 - 09:45
Presentasjon #2
Lesegrupper med Direct instruction Lesing, felles oppmerksomhet og sosialtrening
Martin Olsson Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Direct instruction

Sammendrag:

Direct Instruction er en type metodikk basert på avgrensede strukturerte økter og feilfri læring. Presentasjonen tar fore seg etablering og erfaringer med metoden for elever med Autisme.
09:45 - 10:05
Presentasjon #3
Effekten av forsinkelse av forsterkning på mennesker med autisme Resultatene fra et masterprosjekt utført på skolen
Johan Marheim Nordvoll skole
 

Sammendrag:

Et masterprosjekt utført på skolen blir gjennomgått og presentert. Det blir også forklart hvordan vi har brukt denne kunnskapen i praksis, og hvordan vi har brukt resultatene til å forbedre læringsutbyttet til elevene våre.
10:05 - 10:25
Presentasjon #4
Fra svært attraktive aktiviteter og tilbake igjen Promise reinforcer brukes til å hjelpe en elev med overganger fra attraktive aktiviteter til skolearbeid
Jens Petter Hansted-Jørgensen Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Promise reinforcer, overganger,

Sammendrag:

En elev med en hverdag av store problemer med avslutning av aktiviteter presenteres. promise reinforcer tiltak igangsattes og sakte fades ut. Forklares hvordan dette har tilrettelagt for et mer selvstendig liv og gjort det mulig å mer effektivt jobbe med essensielle akademiske ferdigheter hos eleven
10:55 - 11:15
Presentasjon #5
Rollespill og samtaler for økt sosial kompetanse Det startet med rollespill om sosiale ferdigheter og endte opp med samtaler med visuell støtte
Marte Kristoffersen Nordvoll skole og autismesenter
 

Sammendrag:

To elever med ulike former for utfordrende atferd øvde sammen på sosiale ferdigheter og sinnekontroll i en art inspirert rollespillgruppe. Vi erfarte etterhvert at det i seg selv ikke var nok og vi startet samtaler med bland annet "trafikklysmodellen", med mål om at elevene også skulle kunne få bedre forståelse for hvorfor de øvde på disse ferdighetene og samtidig bli bedre kjent med seg selv.
11:15 - 11:35
Presentasjon #6
Reseptiv benevning av farger Opplæring ved bruk av discrete trial training
Lene Marie Vestvoll Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: DTT, Autisme farger

Sammendrag:

En elev med autisme og utviklingshemming har hatt store problemer med å lære seg å skille mellom farger. Det ble derfor prøvd ut å lære ham dette med gode evidens baserte metoder. Fremvisningen vil omhandle bruken av Discrete trial teaching for å lære eleven å riktig benevne farger han blir presentert for.
11:35 - 11:55
Presentasjon #7
God skadeaverging og miljøarbeid i samme slengen Bruk av skadeavergningsutstyr for å ha høy sikkerhet og gjøre det mulig å utføre gode funksjonelle observasjoner
Johan Marheim Nordvoll skole og autismesenter
 

Sammendrag:

Diverse redskap skolen bruker under skadeavvergning presenteres. Her noen skolen har utviklet selv. Det diskuteres hvordan utstyret kan brukes både for å hjelpe med å heve sikkerheten, unngå eller senke bruk av tvang og makt og tilrettelegge for gode funksjonelle observasjoner for å utvikle effektive tiltak for elevene.
Fredag 11:15 - 13:15
Symposium (Veslefjellhall 2 og 3)
Langvarig effektiv atferdsanalytisk behandling av utfordrende atferd: Ja, det er mulig
Børge Holden Habiliteringstjenesten i Innlandet og Habilitering Hadeland
 

Sammendrag:

Mye forskning på utfordrende atferd opererer med kortvarig behandling, og sier ikke hvor varig effekten er. Det er også mange grunner til at effekter ikke trenger å vare, for eksempel at «forandring fryder» bare en stund, og at pasienten er «smartere enn terapeuten», og finner mottrekk mot tiltak som pasienten ikke ønsker. Atferdsanalyse har også feilaktig hatt ord på seg for å være symptombehandling, og var det slik, hadde det ikke lovet bra for langtidseffekter. Det er imidlertid ingen grunn til at atferdsanalytisk behandling ikke skal virke i flere tiår. Vi drøfter hva som kreves for at det skal skje, og gir noen konkrete eksempler på at det har skjedd, og hvorfor.
11:15 - 11:40
Presentasjon #1
Innledning og to korte kasus
Børge Holden Habiliteringstjenesten i Innlandet og Habilitering Hadeland
11:40 - 12:05
Presentasjon #2
Funksjonsbaserte tiltak for traumer og alvorlig utfordrende atferd hos kvinne med moderat utviklings­hemning og post­traumatisk stress­lidelse
Bjørn Andre Torve Habiliteringstjenesten i Innlandet
Ole Dahl Humana bo og omsorg
12:25 - 12:50
Presentasjon #3
Funksjonsbaserte tiltak av voldelig atferd for mann med lett utviklings­hemning og emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse
Bjørn Andre Torve Habiliteringstjenesten i Innlandet
Marius Bakken Habiliteringstjenesten i Innlandet
12:50 - 13:15
Presentasjon #4
Funksjonsbaserte tiltak av utfordrende atferd og vurdering av psykose hos mann med moderat utviklings­hemming
Marius Bakken Habiliteringstjenesten i Innlandet
Lørdag 11:45 - 15:20
Symposium (Storefjellhall 1)
La oss spille litt, sammen Nyvinninger og variasjoner av klasseromstiltaket Good Behavior Game
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og habilitering
Marie R. Aunemo OsloMet
 
Nøkkelord: Good Behavior Game, Klasseromstiltak, Gruppekontingenser

Sammendrag:

De siste årene er det blitt publisert flere vitenskapelige artikler som undersøker effekten av ulike variasjoner av klasseromstiltaket Good Behavior Game. Dette symposiet vil legge til rette for flere av tiltaksvariasjonene, presentere hvordan de er blitt gjennomført og evaluert, samt diskutere fordeler og ulemper ved de ulike tilnærmingene. Til slutt samles alle presentørene til en samtale om veien videre.
11:45 - 12:10
Presentasjon #1
Hva er Good Behavior Game, og hva gjøres i dag?
Børge Strømgren OsloMet
 
Nøkkelord: Good Behavior Game
12:10 - 12:35
Presentasjon #2
Good Behavior Board Game
Dag Gladmann Sørheim Karlsrud skole
 
Nøkkelord: Good Behavior Board Game, GBBG
12:35 - 13:00
Presentasjon #3
Caught Being Good Game
Trond Martin Johannessen Vestre Toten kommune
 
Nøkkelord: Caught Being Good Game, CBGG
13:15 - 13:40
Presentasjon #4
GBG med Lag vs. hel klasse
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: GBG, Hel klasse GBG,
13:40 - 14:05
Presentasjon #5
Effektforskjeller mellom CBGG, GBG og modifisert GBBG
Petter Stangjordet Vestre Toten kommune
 
Nøkkelord: CBGG, GBG, GBBG
14:05 - 14:30
Presentasjon #6
PAX GBG og nettverksanalyse
Marie R. Aunemo OsloMet
 
Nøkkelord: PAX GBG, Nettverksanalyse
14:45 - 15:10
Presentasjon #7
PAX GBG og langsomtvirkende effekter
Marie R. Aunemo OsloMet
 
Nøkkelord: PAX GBG
15:10 - 15:20
Presentasjon #8
Paneldebatt Hva er veien videre for klasseromstiltak?
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og Habilitering
Marie R. Aunemo OsloMet - storbyuniversitetet
Børge Strømgren OsloMet - storbyuniversitetet
Dag Gladmann Sørheim Karlsrud skole
Petter Stangjordet Vestre Toten kommune
Trond Martin Johannessen Vestre Toten kommune
 
Nøkkelord: GBG, CBGG, GBBG, PAX GBG
Lørdag 09:00 - 13:00
Symposium (Nystølsfjellet)
Gode helse- og omsorgs­tjenester for personer med utviklings­hemning: Hva kan atferds­analyse og positiv atferds­støtte (PAS) bidra med?
Lene Skjaker Borgli Habilitering Hadeland
 
Nøkkelord: Veileder, anvendt atferdsanalyse, positiv atferdsstøtte

Sammendrag:

Symposiet tar for seg kvalitet og innovasjon i tjenestene for personer med utviklingshemning med utgangspunkt i rammene som gis i veilederen «Gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemning». Vi starter med en historisk gjennomgang av atferdsanalysens historiske bidrag til slike tjenester. Deretter gjennomgås hva veilederen krever og anbefaler, før casepresentasjoner som viser eksempler på tiltak basert på atferdsanalyse og positiv atferdsstøtte (PAS), som har bidratt til gode tjenester. Avslutningsvis drøftes hvor gode føringer veilederen gir for tjenester for personer med komplekse behov, og hva atferdsanalyse og PAS kan tilføre av metodikk og etikk i den forbindelse.
09:10 - 09:35
Presentasjon #1
Veilederens “skal” og “bør”-oppgaver, livshjulet, og PAS som rammeverk
Martin Enger Habilitering Hadeland AS
Maiken Mortensen Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: Veilederen, livshjulet, positiv atferdsstøtte

Sammendrag:

Veilederen gjennomgås med fokus på forskjellen mellom “skal”- og “bør”–oppgaver, og på «Livshjulet», som verktøy for tjenesteutforming. Innlegget viser hvordan PAS’ kjerneelementer harmonerer med veilederens krav og anbefalinger, og hvordan de bidrar til å konkretisere livshjulets helhetlige perspektiv.
09:35 - 10:00
Presentasjon #2
Atferds­analysens bidrag til utvikling i helse- og omsorgs­tjenester
Børge Holden Habilitering Hadeland
 
Nøkkelord: Anvendt atferdsanalyse, tjenestetilbud

Sammendrag:

Det gis en historisk gjennomgang av hvordan atferdsanalyse har bidratt til å forme helse- og omsorgstjenester i Norge, særlig for personer med komplekse behov, og hvordan denne tilnærmingen har bidratt til grunnlaget for dagens standarder innen helse- og omsorgssektoren.
10:20 - 10:45
Presentasjon #3
Samarbeid mellom kommune og private aktører – Erfaringer fra ettårig prosjekt
Sigurd Skjaker Habilitering Hadeland AS
Vetle Molvig Habilitering Hadeland AS
Kristine Olsen Løten Kommune
 
Nøkkelord: Samarbeid, kommune, privat aktør, kompetanse

Sammendrag:

I et ettårig prosjekt har Habilitering Hadeland AS og en kommune samarbeidet om å utvikle bedre helhetlige heldøgnstjenester for et barn med omfattende behov, og gitt veiledning til familien. Bruk av atferdsanalyse og PAS har inngått. Prosjektet, og erfaringer og resultater, presenteres. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
10:45 - 11:10
Presentasjon #4
Bruk av atferdsavtaler for å fremme medvirkning og redusere utagerende atferd
Thomas Rustad Habilitering Hadeland AS
Fredrik Strande Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: Atferdsavtaler, medvirkning, deltakelse

Sammendrag:

Presentasjonen går gjennom hvordan atferdsavtaler ble utformet i samarbeid med to brukere. Avtalene økte medvirkning og deltakelse, og reduserte utagerende atferd, ved å skape mer forutsigbarhet i hverdagen. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
11:10 - 11:35
Presentasjon #5
Fra høy turnover til en stabil personalgruppe – Løsninger og erfaringer Turnover, turnus, rammebetingelser
Bjørn Kåsin Habilitering Hadeland AS
Merethe Hermundstad Habilitering Hadeland AS
Helge Ekeberg Habilitering Hadeland AS
 

Sammendrag:

En tjenestemottaker hadde et tilbud med mye personalskifte og mangel på kontinuitet, som skapte utfordringer for tjenestemottakeren og personalet. Det vises hvordan endringer i turnus, og rammer for tjenestemottakeren og personalets atferd, ga en stabil, kompetent personalgruppe, og ga tjenestemottakeren større kontroll, økt trivsel og forutsigbarhet. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
11:55 - 12:20
Presentasjon #6
NRK-tiltak som verktøy for forutsigbarhet og reduksjon av utagerende atferd
Martin Enger Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: NRK-tiltak, atferdsanalyse, utfordrende atferd

Sammendrag:

Et «NRK–tiltak» (Nødvendige Rammer og Kontroll) ga bedre forutsigbarhet, økt deltakelse og bedre håndtering av overganger for en tjenestemottaker med utfordrende atferd. Tiltaket, og andre tiltak, styrket tjenestemottakerens mestring, og reduserte alvorlig utagerende atferd. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
12:20 - 12:45
Presentasjon #7
Oppsummering og vurdering av veilederens rolle og behovet for et helhetlig rammeverk
Jan Erik Hovland Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: Veilederen, anvendt atferdsanalyse, PAS, rammeverk

Sammendrag:

Jan Erik Hovland vil på slutten av symposiet reflektere over hva som kreves for å sikre gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming. Han bekrefter at ABA har vært viktig for evidensbaserte tilnærminger, men utfordrer spørsmålet om veilederen alene er nok for helhetlige og bærekraftige tjenester. Det vil argumenteres for at veilederen i sin nåværende form ikke alltid sikrer tilstrekkelig kvalitet, men at et rammeverk som PAS kan gjøre veilederen til et nyttig verktøy for utvikling.
Fredag 09:00 - 10:00
Symposium (Veslefjellhall 2 og 3)
Struktur, forenlig praksis og anvendt atferds­analyse som rammeverk for arbeid med utfordrende atferd Caser fra Lillehammer kommune
Gaute Falklev Lillehammer kommune
 
Nøkkelord: Utfordrende atferd, negativ forsterkning, struktur, forenlig praksis, tegnøkonomi, DNRO

Sammendrag:

Tilrettelagte tjenester i Lillehammer kommune består av 10 bofellesskaper, arbeids- og opplæringssenter, avlastningstjeneste, ambulerende miljøarbeidertjeneste. Lillehammer kommune har gått foran med flere spennende prosjekter den siste tiden, hvor flere av enhetene jobber etter atferdsanalytiske prinsipper. Dette symposiet er sammensatt av 3 forelesninger rettet mot hvordan struktur, forenlig praksis og atferdsanalytiske tiltak rundt beboere kan se ut i praksis.
09:00 - 09:30
Presentasjon #1
DNRO for å redusere utfordrende atferd som er opprettholdt av negativ forsterkning
Leon Alexander Field Lillehammer kommune
 
Nøkkelord: Utfordrende atferd, Psykisk utviklingshemming, Negativ forsterkning, Differensiell forsterkning, Motivasjonelle operasjoner

Sammendrag:

Casen er bygget på vernepleierens arbeidsmodell. Målpersonen er en voksen person med alvorlig psykisk utviklingshemming, medfødt blindhet, begrenset verbalfunksjon med muligheter for å uttale enkle lyder og er fysisk velfungerende. Målpersonen har lang læringshistorikk med at framvisning av utfordrende atferd, resulterer i utsettelse eller unngåelse av kravsituasjoner. Det ble iverksatt en kartleggingsfase for å måle forekomsten av definert målatferd, samtidig ble det iverksatt funksjonelle analyser for å undersøke foranledning og forsterkerbetingelsene til atferden. Analysene antyder at atferden var under negativ forsterkning. Det ble iverksatt en Differential Negative Reinforcement of Other behaviour (DNRO) prosedyre. Det differensieres mellom framvisning av målatferd, kontra samsvar i kravsituasjoner. Ved å endre de motivasjonelle operasjonene til atferden, er hypotesen at målatferden reduseres.
09:30 - 10:00
Presentasjon #2
Tilbake til hverdagen
Gaute Falklev Lillehammer kommune
Kenneth Jørgensen Lillehammer kommune
 
Nøkkelord: Skolevegring, rigid kosthold, utfordrende atferd, fysisk aktivitet

Sammendrag:

Forelesningen tar for seg arbeidet rundt en gutt på 15 år med utfordrende atferd, skolevegring, rigid kosthold og tilnærmet fravær av fysisk aktivitet. Etter et opphold i en annen tjeneste med kartleggingsfokus og kortsiktig perspektiv, blir kommunens oppdrag å videreutvikle en stabil hverdag som ruster for nåtiden og fremtiden. Det faglige fokuset rettes mot struktur, forenlig praksis, og hvordan tegnøkonomi kan flettes inn i hverdagen.
Fredag 09:00 - 10:45
Symposium (Syningen)
Hvordan kan organisatoriske forhold, kartlegging av utfordrende atferd og målrettet miljøtiltak redusere utfordrende atferd Målrettet miljøbehandling både på kort- og lang sikt
Marius Hansen Stendi AS
 
Nøkkelord: Utfordrende atferd, Organisatoriske faktorer, behandling, systematikk, Målrettet miljøbehandling, lik praksis, selvbestemmelse

Sammendrag:

Alle medarbeidere innen omsorgstjenester i Stendi har målrettet miljøbehandling som overordnet arbeidsmetode. Mange personer med sammensatte utfordringer, trenger bistand fra omsorgstjenesten livet ut. Vi ser nærmere på ulike forhold som kan være nødvendig for å øke sannsynligheten for å lykkes med målrettet miljøbehandling, ved å strukturere organiseringen og miljøbehandlingen i hverdagen både på kort og lang sikt.
09:00 - 09:30
Presentasjon #1
Kort innføring i organisatoriske forhold og kartlegging av utfordrende atferd Hvordan legge til rette for å lykkes med det arbeidet vi gjør med å redusere utfordrende atferd
Marius Hansen Stendi AS
 
Nøkkelord: Kartlegging, utfordrende atferd

Sammendrag:

Det vil bli en kort innføring i hva som menes med organisatoriske forhold. Vi tar for oss kartleggingsmetoder som er brukt for å få oversikt over utfordrende atferd, slik at de rette tiltakene kan iverksettes.
09:30 - 10:00
Presentasjon #2
Redusering av utfordrende atferd hos en ung gutt med psykisk utviklings­hemming og barneautisme. Målrettet miljøbehandling av angrep på andre og selvskading.
Ann Catrin Hagen Stendi AS
Kjærsti Bergli Stendi AS
 
Nøkkelord: Behandling, utfordrende atferd

Sammendrag:

"Gutten flyttet til egen bolig i regi av Stendi februar 2024. Han hadde massiv utfordrende atferd med selvskading og angrep mot andre personer. I dette innlegget vil vi se nærmere på både organisatoriske forhold, hvordan blir kjent med gutten for å komme i posisjon til å innføre målrettet miljøtiltak med lik praksis"
10:00 - 10:45
Presentasjon #3
Fra motstand og kaos, til aksept og trygghet. Om målrettet miljøbehandling over 20 år rundt en person med autisme, basert på organisering, struktur og kontinuitet
Inge Lerdahl Brenne Stendi AS
Øystein Ovesen Stendi AS
 
Nøkkelord: Organisering, struktur, kontinuitet

Sammendrag:

"Dette fremlegget tar for seg det vi mener har vært suksess-faktorer på veien til et liv med mer selvbestemmelse og høyere livskvalitet hos beboer med autismespekter- og bipolar lidelse. Vi kommer til å se på organisatoriske og miljøterapeutiske faktorer over 20 år i samme tiltak." Det vil bli snakket om eksempler av tiltak som DRA, eksponering og fading.
Fredag 10:15 - 12:45
Symposium (Storefjellhall 2)
Vi vet mye om hva som virker, men får vi det til å virke? Utfordringer med implementering over tid
Line Ek Andreassen Drammen kommune
 
Nøkkelord: Implementering, lederatferd, strategier, etterlevelse, implementeringsfasilitering, implementeringsrammeverk

Sammendrag:

Omstilling og høy innovasjonstakt innen helse-, velferd- og omsorgstjenestene krever at personellet har oppdatert kompetanse. Dette krever igjen implementerings- og forbedringskompetanse hos ledere på alle nivå. I dette symposiet blir tre implementeringsarbeider presentert med gjennomgang av kjernekomponenter, metoder, datainnsamlinger og praktiske gjennomføringer.
10:15 - 10:30
Presentasjon #1
Introduksjon
Line Ek Andreassen Drammen kommune
10:30 - 11:10
Presentasjon #2
Implementering: kjernekomponenter, overvåking og evaluering
Børge Strømgren OsloMet
 
Nøkkelord: Implementering, lederatferd, etterlevelse, implementeringsfasilitering, evaluering

Sammendrag:

Det vil bli presentert et rammeverk for implementering med fire faser (Initiering, Etablering, Gjennomføring og Utvikling) og seks strategier. Det blir presentert en modell for leveringssystem, støttesystem og syntese- og oversettelsessystem
11:20 - 12:00
Presentasjon #3
Implementering; - erfaringer fra et fireårig implementeringsprosjekt i Psykisk Helse, Rus og Avhengighet (PHRA) i Drammen kommune.
Per Jostein Matre Drammen kommune
Thea Lauritsen (krediteres) Drammen kommune
 
Nøkkelord: Implementering, lederatferd, strategier, etterlevelse, implementeringsfasilitering, implementeringsrammeverk

Sammendrag:

Implementeringsarbeidet har i hovedsak fulgt Dean Fixsens rammeverk - Active Implementation Framework (AIF). Det blir redegjort for opplæring og trening av terapeutene i PHRA, lederstøtte og det presenteres utvalgte data fra følgeforskning.
12:00 - 12:40
Presentasjon #4
Få det til å skje i praksis!
Line Ek Andreassen Drammen kommune
Synnøve Sæther Drammen kommune
 
Nøkkelord: Implementering, lederatferd, strategier, etterlevelse, implementeringsfasilitering, implementeringsrammeverk

Sammendrag:

Status i 2021, viste manglende systematisk implementering av effektive intervensjoner innenfor helse- og omsorg i kommunene i Buskerud. Kartleggingen viste manglende konkretisering av mål og planer. En hypotese kan være at når beslutningen er tatt er praksis etablert. I symposiet vil vi fokusere på at det må mer til. Vi presenterer hva som må til for å få det til å skje.
12:40 - 12:45
Presentasjon #5
Avsluttende spørsmål og refleksjon
Line Ek Andreassen Drammen kommune
Børge Strømgren OsloMet - storbyuniversitetet
Per Jostein Matre Drammen kommune
Synnøve Sæther Drammen kommune
Fredag 09:00 - 13:00
Symposium (Storefjellhall 1)
Emergent Relations: Experimental and Translational Studies
Erik Arntzen OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

We will present a diverse range of experiments conducted by different research groups, but most of them are in the Experimental Studies of Complex Human Behavior Group at Oslo Metropolitan University. The primary focus of these experiments will be on stimulus control, with a particular emphasis on conditional discrimination and the emergence of complex relationships. The symposium will commence with an introductory session that elucidates the concept of stimulus equivalence. Subsequently, experiments from both translation research and fundamental research will be presented.
09:00 - 09:15
Presentasjon #1
Introduction on Emergent Relations
Erik Arntzen OsloMet
09:15 - 09:40
Presentasjon #2
Teaching High School Students Concepts in Play Theory using Equivalence Based Instruction, comparing consistency in results in MTS-tests and Sorting Tests
Rebekah Gauslaa Harring
Erik Arntzen (krediteres) OsloMet - storbyuniversitetet
 
Nøkkelord: equivalence-based instruction, matching-to-sample, play theory, sorting

Sammendrag:

Connecting theoretical knowledge and practical examples from the workplace is important for high school students who attend trade school. In this study equivalence-based instruction (EBI) is used to teach twenty child- and youth care students 5 different concepts within play theory. Students are taught the concepts through a matching-to-sample (MTS) procedure, using a MTO structure, followed by both MTS- and sorting tests – in different test orders. The students are divided into 2 groups. Both groups go through a pre-sorting test followed by MTS-training. After training, group 1 experience a post-sorting test followed by an MTS-test and then a second post-sorting test. Group 2 experience an MTS-test followed by a post-sorting test and then a second MTS-test, after training. Follow-up tests are conducted after 2-4 weeks, where the students are exposed to both an MTS- and sorting test – in different orders. We want to study if EBI can be an effective learning method for connecting theoretical knowledge and practical examples in play theory. We also want to study to what degree the results are consistent in both test orders, in accordance with previous experiments.
09:40 - 10:05
Presentasjon #3
The Formation of Generalized Equivalence Classes and the Impact of Vocal Mediating Skills through Intraverbal Bidirectional Naming
Heidi Skorge Olaff OsloMet - storbyuniversitetet
Erik Arntzen (krediteres) OsloMet - storbyuniversitetet
 
Nøkkelord: Equivalence classes, generalization, intraverbal bidirectional naming, I-BiN, stimulus equivalence

Sammendrag:

Intraverbal bidirectional naming (I-BiN) occurs when teaching a few intraverbals leads to novel intraverbals, suggesting the skill as necessary mediating skills for the formation of stimulus equivalence. This study includes two experiments (E1 and E2), four adults participated in each. Pre-MTS test, tact test- and training followed by listener test, and intraverbal training were completed similarly in both experiments. Then, I-BiN tests, post-sorting tests, and social-validity survey were completed: In E1, successive blocks of post-MTS tests of across baseline, symmetry and equivalence relations and I-BiN tests was divided, while in E2, tests were merged into one block I-BiN and MTS-test. Finally, both groups were exposed to generalization and sorting tests. The results demonstrated correct responses during post-I-BiN and post-MTS tests, confirmed by the sorting tests and generalization occurred across four sets. The results on vocal MTS-test and post-experimental interview indicate the use of the established mediating skill during post-MTS tests.
10:25 - 10:50
Presentasjon #4
Relational Strength
Guro Granerud Fagskolen i Viken
 

Sammendrag:

What is relational strength and how can we measure it? In the current lecture different views on the topic will be presented, examples of methods of measures presented, and the usefulness of the concept discussed.
10:50 - 11:15
Presentasjon #5
Transformation of Function, A Systematic Review
Vilde Stedal Kalvik Oslo Metropolitan University
Erik Arntzen (krediteres) OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Discussing the current status of Relational Frame Theory (RFT), Harte and Barnes-Holmes (2024) identified a significant increase in conceptual developments over the last eight (now nine) years. "Transformation of function" describes how stimuli may acquire new functions when related to other stimuli, in patterns of arbitrarily applicable relational responding (AARR). Function transformation has been a fundamental premise of RFT since the theory emerged almost 40 years ago, though several conceptual interpretations of AARR have been suggested since 2017. The emphasis on function transformation has been somewhat inconsistent within these accounts, while behavior analysts outside of RFT increasingly recognize its conceptual utility. The following presentation centers on theoretical developments concerning the transformation of functions as a concept while exploring relevant empirical research and potential clinical significance. Data were gathered as a systematic review of pertinent journal articles published since 2017, conducted as part of a master's degree in behavioral science at OsloMet.
11:15 - 11:40
Presentasjon #6
Sorting Performance and Eye Movements When Including Null Stimuli in MTS Procedures
Live Fay Braaten OsloMet - storbyuniversitetet
Erik Arntzen (krediteres) OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Some experiments have trained only two stimulus classes when testing for stimulus equivalence class formation (SECF). An outcome of having only two comparison stimuli is that this can lead to the choice response being under rejection control and not selection control. Therefore, some researchers have added a third comparison stimulus, a “null” stimulus, to hinder rejection control without training three classes. The present experiment aims to investigate the effect the "null" stimulus has (1) on SECF, (2) in a sorting test, and (3) on eye movements. Eight adult participants are trained in a matching-to-sample procedure in two conditions: one in which two 3-member stimulus classes are trained and tested, and one condition in which two 7-member stimulus classes are trained and tested. All participants are exposed to both conditions, half in the opposite order. Each condition contains a pre- and post-sorting of stimuli, including null stimuli. Eye movements during the MTS procedure are measured. Preliminary results show that larger classes reduce SECF, but if the trained classes are sorted correctly, the “null” stimuli are sorted into one class. Fixation time to incorrect and “null” stimuli are similar in training, and there is a higher fixation time to correct comparison stimuli when participants respond correctly in the test and the opposite when they respond incorrectly.
12:00 - 12:25
Presentasjon #7
Studying Event-Related Potentials Associated with the Presentation of Programmed Consequences During the Establishment of Baseline Conditional Discriminations
Hanna Steinunn Steingrimsdottir University of Reykjavik
Mo-Ya Chu (krediteres)
Kyle J. Edmunds (krediteres)
Paolo Gargiulo (krediteres)
Erik Arntzen OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Event-related potentials (ERPs) are time-locked epochs associated with specific events the experimenter defines. In this experiment, we studied the change in ERPs associated with the presentation of programmed consequences during the acquisition of baseline conditional discriminations. 11 partaking participants established the baseline conditional discriminations. Results from ERP analysis of the acquisition phase showed increased latency and amplitude when programmed consequences „incorrect“ were presented and decreased latency and amplitude when „correct“ was presented. These results are in accordance with previous literature on feedback-related ERPs.
12:25 - 12:50
Presentasjon #8
Teaching Musical Notes on the Keyboard to Children Using Equivalence-Based Instruction
Andre Santiago Universidade Federal de São Carlos
Nassim C. Elias (krediteres)
Erik Arntzen (krediteres) OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

The goal of this experiment was to use equivalence-based instruction to teach three musical notes—D, F, and A—to an 8-year-old child with autism spectrum disorder. A keyboard-playing test task was also included. The stimuli set comprised: A (audio of the note’s name), B (sheet music, G clef), C (keyboard representation with the note indicated, G clef), D (sheet music, F clef), E (keyboard representation with the note indicated, F clef), X (G clef), and Y (F clef). The same names for the notes were used in both G and F clefs. Taught relations were AB, AC, AD, and AE, and tested relations were BC, CB, DE, and ED. Keyboard playing was assessed when presented with the note’s name and clef (A+X, A+Y) and with sheet music (C, E). The procedure began with a pre-test, followed by the first teaching session, which taught G clef relations. A post-test was conducted, then F clef relations were taught, followed by a final post-test. The learning criterion was 100% accuracy. The participant completed all tasks. The results showed transference in BC and CB in the first post-test, but DE and ED did not show correct responses. In the second post-test, partial transference was observed in matching-to-sample tasks, but no correct responses were made during keyboard assessments.
Fredag 10:00 - 16:00
Symposium (Storefjellhall 3)
Tidlig Intervensjon for Autisme Aktuelle Tema
Sigmund Eldevik
 
Nøkkelord: Autisme, Tidlig Intervensjon, EIBI

Sammendrag:

Dette symposiet vil ta for seg et bredt spekter av tema som er aktuelle for profesjonelle som implementerer intervensjoner og tiltak i barnehager, skole og boliger. Dette gjelder både i regi av kommune (PPT/tidig intervensjonsteam), spesialisthelsetjenester og private foretak.
10:10 - 10:30
Presentasjon #1
Effekter av EIBI: Er intensitet viktig?
Sigmund Eldevik OsloMet - storbyuniversitetet
Børge Strømgren (krediteres) OsloMet - storbyuniversitetet
Svein Eikeseth OsloMet - storbyuniversitetet
Kristine Berg Titlestad (krediteres) Høgskolen Vestlandet
 

Sammendrag:

We conducted a meta-analysis and examined individual participant data to evaluate the effectiveness and clinical significance of the outcomes on adaptive behavior, intellectual functioning, and autism severity. We included studies of children with ASD aged 2–6 years who received EIBI for at least 12 months. We obtained data from 15 studies: 341 children received EIBI and 280 were in comparison groups. Our meta-analysis yielded effect sizes of 0.66 for improvement in adaptive behavior, 0.87 for improvement in intellectual functioning and 1.36 for reductions in ASD severity. A significantly higher percentage of children in the EIBI group scored in the non-clinical range post-intervention. We found that treatment intensity significantly contributed to changes across all outcome measures. Based on our analyses we propose benchmarks for evaluating interventions for children with ASD. EIBI demonstrates broad substantial effects, but some uncertainty remains due to the lack of random assignment in the reviewed studies.
10:30 - 10:50
Presentasjon #2
Ni års data på effekt av EIBI i Asker kommune
Marita Kvia EIBI-teamet, Asker Kommune
Hanne Thorhallsson (krediteres) EIBI-teamet, Asker Kommune
Magdalena Stepanowicz (krediteres) EIBI-teamet, Asker Kommune
Sofia Sevastopoulou (krediteres) EIBI-teamet, Asker Kommune
Eline Laache (krediteres) EIBI-teamet, Asker Kommune
 

Sammendrag:

EIBI-teamet har nå oppsummert data for ni år, og legger frem data på effekt i tre kategorier: (1) Barn som har gjennomført EIBI i minimum 12 måneder. (2) Barn som har fått en autismediagnose når det er mindreenn ett år igjen av barnehagen, og som har fått et spesialpedagogisk vedtak med en atferdsanalytisk tilnærming til læring. (3) Barn som fått vedtak på EIBI, men der opplegget over tid ikke oppfyller alle kriteriene for EIBI.
10:50 - 11:10
Presentasjon #3
Kritikk mot EIBI
Marita Kvia EIBI-teamet, Asker Kommune
 

Sammendrag:

Nevrodiversitetsbevegelsen har kommet med kritiske utsagn om EIBI i ulike forum. Dette er en utfordring som kan gripes an på ulike måter. Et av målene med dette innlegget er å kunne se på vår egen praksis. Jeg vil gjøre et forsøk på å (1) oppsummere og forstå kritikken, (2) sortere litt i hva vi kan være enige om og ikke, (3) og deretter komme med noen forslag til hvordan vi kan møte kritikken.
11:10 - 11:30
Presentasjon #4
Digitalt kurs i tidlig intervensjon og autisme
Emilie Walseth Øygard OsloMet - Storbyuniversitetet
Eline Haugrud OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

EIBI (Early Intensive Behavioural Intervention) er en intensiv atferdsanalytisk intervensjon, som benyttes på førskolebarn med autismespekterforstyrrelse. For at EIBI skal fungere optimalt er det viktig at alle viktige voksne i barnets liv får god opplæring. Dette er en utfordring fordi EIBI som regel blir gjennomført i vanlige barnehager. I et forsøk på å effektivisere den grunnleggende opplæringen om EIBI, autisme og atferdsanalyse, har vi laget dette digitale kurset. Kurset gir teoretisk og praktisk innsikt i hvordan man best kan støtte barn med autisme. Utvidelser med praksisstudenter er også en verdifull del av kursutviklingen, og viser hvordan digitale læringsressurser kan kombineres med praktisk opplæring. Kurset er et samarbeid mellom OsloMet, kommuner og spesialisthelsetjenesten, og har støtte fra Stiftelsen Dam.
12:00 - 12:20
Presentasjon #5
Brukererfaringer med en app utviklet for å registrere utfordrende atferd
Cliff Baluyot Sunstone
Erling Haugstad Sunstone
Lesley Ann Sand Sunstone
 

Sammendrag:

Vi presenterer foreløpige erfaringer med en nyutviklet app designet for å forenkle registreringen av utfordrende atferd. Appen gjør det mulig å loggføre forekomst, varighet, og intervaller (hele/delvise). I tillegg er det mulig å gjennomføre registrering av DRO og Arena. Registrering kan utføres direkte via mobiltelefon, selv med skjermen låst, eller på en smartklokke for maksimal fleksibilitet. Data visualiseres i konfigurerbare grafer, som legger til rette for effektiv analyse og innsikt. Vi vil demonstrere appens funksjonalitet og dele foreløpige erfaringer og praksiseksempler fra klinikere som har benyttet verktøyet i barnehager, skoler og boliger.
12:20 - 12:40
Presentasjon #6
Måling av sosial validitet og kvalitet i Forms
Kristine Marie Kjelling (krediteres) STI, PPT Oslo Kommune
Christine Lie STI, PPT Oslo Kommune
Hanne Ryen STI, PPT Oslo Kommune
Silje Nikolaisen STI, PPT Oslo Kommune
Helene Hovden Thorbjørnsen STI, PPT Oslo Kommune
Brittany Marie DiSanti STI, PPT Oslo Kommune
Marcus Drange Hansen (krediteres) STI, Oslo Kommune
 

Sammendrag:

Vi vil presentere et lettvint digitalt format for hvordan barnehagepersonale og foreldre kan evaluere tilbudet vårt. De får spørsmål om effekt og akseptabilitet av tiltak og hvordan barnets beste blir ivaretatt. Vi vil også presentere en lettvint digitalt møte å måle kvalitet av tilbudet. Vi har data fra ca 50 saker i Oslo
12:40 - 13:00
Presentasjon #7
Tilegnelse, generalisering og vedlikehold av reseptivt språk hos barn med autisme.
Brittany Marie DiSanti Senter for Tidlig Intervensjon (STI)
 
Nøkkelord: Reseptivt språk, språk forståelse

Sammendrag:

Det er vanlig at barn med autisme har utfordringer og vansker med å etablere reseptivt språk. Denne atferden er viktig for å bygge funksjonelt språk, kommunikasjonsferdigheter og for hverdagslig funksjon. Dette er årsaken til at man i EIBI vektlegger trening av denne ferdigheten. Denne forelesningen vil diskutere metoder for å etablere reseptivt språk gjennom ulike faser av læring og evaluering av korrigeringsprosedyre når barnet har utfordringer med å tilegne seg ferdigheten.
13:00 - 13:20
Presentasjon #8
Generalisering av motorisk imitasjon ved hjelp av Discrete Trial Teaching og Sufficient Exemplar Training hos barn med autismespekter­forstyrrelse
Nikita Boger OsloMet
 

Sammendrag:

En del barn med autismediagnose har få motoriske imitasjonsferdigheter. Disse kan være viktige i forbindelse med læring av flere sosiale ferdigheter. I denne studien trente vi på generalisering av motoriske imitasjonsferdigheter ved hjelp av Discrete Trial Teaching (DTT) og Sufficient Exmplar Training (SET) hos et barn på autismespekteret. Treningen foregikk først på et treningsrom, deretter i forskjellige settinger, og så med forskjellig personal. Presentasjonen legger frem positive funn i forbindelse med effektiviteten til SET som treningsmetode, men tar også opp noen av utfordringene som kan dukke opp under en studie som dette.
14:20 - 14:40
Presentasjon #9
Etablering av emergente intraverbaler hos barn med autismespekter­forstyrrelse
Inger Karin Almås OsloMet - storbyuniversitetet
Svein Eikeseth (krediteres) OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Intraverbal er en av de grunnleggende verbale operantene. Personer som har begrenset eller fraværende repertoar innen intraverbaler, kan ha utfordringer med å ta del i sosial interaksjon, tilegnelse av akademiske ferdigheter og problemløsning. Emergens vil si at en ferdighet er etablert indirekte som et resultat av å lære en annen ferdighet. Det er flere studier som har undersøkt hvilke prosedyrer som effektivt fremmer emergente intraverbaler. Funnene indikerer at blant annet lytter- og tact-trening kan føre til emergens av intraverbaler, men resultatene er ikke entydige. Det vil bli en gjennomgang av prosedyren med lytter- og tact-trening og noen resultater fra vår forskning. Videre en diskusjon om hvilke ferdigheter som bør være etablert på forhånd, for å oppnå best mulig resultat av prosedyren.
14:40 - 15:00
Presentasjon #10
Video self-monitoring of preschool teachers in using errorless Academic compliance Training for their students with ASD
Uzeyir Emre Kiyak Usak University, Usak, Turkiye & OsloMet
 
Nøkkelord: errorless academic compliance training, behavioral momentum, preschool teachers, autism spectrum disorders

Sammendrag:

The current study utilized errorless academic compliance training by using multiple baseline design across teacher-student dyads. The researcher conducted behavioral skills training to teach using errorless academic compliance training and video self-monitoring. Preschool teachers delivered various high and low probability academic requests to gradually increase the difficulty of the demands based on successful compliance using a level system. The maintenance and generalization effects of behavioral skills training on preschool teachers' outcomes as well as errorless academic compliance training on children with ASD outcomes were also investigated. Results showed that (a) teachers used errorless academic compliance training and video self-monitoring with 100% accuracy and maintained and generalized these behaviors over time and to other conditions, (b) children with ASD demonstrated high levels of compliance during and following the treatment and this generalized to novel persons. In addition, preschool teachers’ opinions about the social validity of the current study were positive.
15:00 - 15:20
Presentasjon #11
Telehealth-Based Coaching for Caregivers to Enhance Joint Attention Development in Infants with or with a family history of ASD
Katerina Monlux OsloMet
Aashee Neupane OsloMet
Antoaneta Bernath OsloMet
Susan Destiny Hussein (krediteres) OsloMet
 

Sammendrag:

Deficits in social engagement are a core characteristic of autism spectrum disorders (ASD). This is evident in early delays in social and communication skills. Individuals with ASD often demonstrate joint attention deficits, a foundational skill for advanced social interactions. This study builds on Pelaez and colleagues (2012) operant learning framework by adapting it for telehealth delivery. Using behavior analytic methods and caregiver coaching, the intervention aims to promote responding and initiating joint attention in young children with ASD or a family history of ASD. Caregivers were trained both in person and remotely to act as therapists in naturalistic home environments. This remote approach emphasizes the potential of telehealth to increase the accessibility of services as well as assist families at higher risk for ASD due to familial history, a typically underserviced population.
15:20 - 15:40
Presentasjon #12
Teaching Academic-Help Seeking to Students with ASD
Uzeyir Emre Kiyak Usak University, Usak, Turkiye
Toper Ozlem (krediteres) Bursa Uludag University, Bursa, Turkiye
Gonen Akin (krediteres) Selcuk University, Konya, Turkiye
 
Nøkkelord: cool versus not cool procedure, academic help-seeking, autism spectrum disorders

Sammendrag:

The researchers tested the effectiveness of the Cool Versus Not Cool procedure in teaching academic help-seeking to students with ASD in the current study. The researchers also surveyed 27 teachers working at the institution where the study was conducted to assess the social validity of the study. The researchers employed a multiple-probe design with probe trials across participants. Five students with ASD, aged between 8 and 14, participated in the study. The findings of the current study demonstrated that the Cool Versus Not Cool procedure was effective in teaching academic help-seeking. In addition, the participants maintained academic help-seeking behavior after the treatment ended and generalized it to other persons. The research findings demonstrated that the participants acquired academic help-seeking behavior, maintained it over time, and generalized it across novel people. Besides, the teachers’ opinions about the study were positive.
Lørdag 12:00 - 15:00
Symposium (Syningen)
Atferdsavtaler i barnevernet
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Atferdsavtaler har godt dokumentert effekt innenfor en rekke nedslagsfelt, men har i liten grad vært utprøvd og dokumentert ved barnevernsinstitusjoner. Symposiet vil gi en overordnet innføring i kjennetegn på atferdsvansker og risikofaktorer ved ungdom under omsorg av barnevernet, drøfte atferdsbegrepet i barnevernkontekst, og presentere data fra 7 N=1-studier av effekt av atferdsavtaler ved barnevernsinstitusjoner. Innleggene baseres på studentarbeider som har blitt gjennomført på ulike praksisarenaer.
12:00 - 12:20
Presentasjon #1
Atferdsforstyrrelser, atferdsanalytisk miljøterapi og atferdsbegrepet i barnevernsammenheng
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
12:20 - 12:35
Presentasjon #2
Atferdsavtaler og traumebevisst omsorg
Johan Richard Hessling Langaard
12:35 - 12:50
Presentasjon #3
Atferdsavtale for å fremme skolearbeid og ADL-ferdigheter hos et barn under omsorg av barnevernet
Bertil Tobias Digranes Bøen
Daniel Reilles
12:50 - 13:00
Presentasjon #4
Atferdsavtale med DRI for å redusere aggresjon og fremme bruk av sinnemestringsstrategier hos barn under omsorg av barnevernet
Mathilde Olsen
13:15 - 13:30
Presentasjon #5
Atferdsavtale med least to most prompting for å fremme matlagingsferdigheter, sosialisering og selvstendighet hos ungdom under omsorg av barnevernet
Iselin Charlotte Rabben Nilsen (krediteres)
Mathilde Olsen
13:30 - 13:45
Presentasjon #6
Atferdsavtale for å fremme deltakelse i fritidsaktiviteter og ADL-ferdigheter hos et barn under omsorg av barnevernet
Shane Vridve
13:45 - 14:00
Presentasjon #7
Fjerning av response cost for å fremme positiv kontroll i atferdsavtale om personlig hygiene hos ungdom under omsorg av barnevernet
Ida Brenna
14:15 - 14:30
Presentasjon #8
Atferdsavtale for å forbedre døgnrytme hos ungdom under omsorg av barnevernet
Åshild Garsrud
Aurora Harera (krediteres)
14:30 - 14:40
Presentasjon #9
Atferdsavtale med DRI for å hindre rømming og fremme hensiktsmessig atferd på skolevei hos barn under omsorg av barnevernet
Samila Meskin (krediteres)
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
14:40 - 14:55
Presentasjon #10
Atferdsavtaler og sosial validitet
Kristine Stulen Edvardsen
Lørdag 09:00 - 11:30
Symposium (Storefjellhall 1)
Atferdsanalytisk prinsipper i trening med hunder
Erik Arntzen OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

De grunnleggende læringsprinsippene er de samme hos hunder, folk og mange andre arter. Trening av hunder kan gi nyttig erfaring med å anvende atferdsanalytiske prinsipper i praksis. Symposiet vil vise ulike treninger med hund. Blant temaene som vil bli presentert er innlæring av grunnleggende ferdigheter for konkurranselydighet, rallylydighet og utstilling, samt hvordan grunnleggende ferdigheter kan settes sammen til mer avanserte atferdskjeder ved bruk av baklengskjeding. Betinget diskriminasjonstrening med identiske stimuli vil også bli demonstrert. Det vil også være en egen sesjon som tar opp utviklingen av treningsmetoder og bruk av spesialsøkshunder. Innholdet i symposiet vil fokusere på demonstrasjoner i form av ulike videoklipp.
09:05 - 09:30
Presentasjon #1
Tilbakeblikk på utviklingen av effektive treningsmetoder for søks og førerhunder
Per Jostein Matre
 

Sammendrag:

Innføring av shaping som treningsmetode for søks og førerhunder i Norge (narkosøk, - og førerhunder for svaksynte og blinde) og i FN systemet (minerydding). Et tilbakeblikk fra begynnelsen av 1980 – tallet til midten av 2000 - tallet.
09:30 - 09:55
Presentasjon #2
Rallylydighetstrening
Elise Holth
 

Sammendrag:

Presentasjonen vil vise trening på ulike rallylydighetsferdigheter, som høyre- og venstreføring, rygging, bakpartskontroll og følging av avstandskommandoer.
09:55 - 10:20
Presentasjon #3
Fra bølle til… litt mindre bølle…
Guro Granerud
 

Sammendrag:

Deltagerne i denne presentasjonen er to små hunder med atferd som utfordrer omgivelsene (og da særlig eier) i form av bjeffing og ukontrollert iver rettet mot andre hunder, mennesker og ting som rører på seg generelt. Innlegget vil presentere et opplegg med innlæring av alternativ og inkompatible atferd i møte med slike utfordringer.
10:40 - 11:05
Presentasjon #4
Noen basisferdigheter og mer avanserte ferdigheter
Erik Arntzen OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Presentasjonen vil inneholde flere forskjellige treninger med Eusébio, Portugisisk Vannhund hann på 3 år. Videoklippene vil inneholde bakpartskontroll, rallylydighet, ringtrening og betinget diskriminasjonstrening.
11:05 - 11:30
Presentasjon #5
Fra grunnferdighets­trening til stabile atferdskjeder i konkurranselydighet
Kristine Korneliussen
 

Sammendrag:

I denne presentasjonen vil veien fra innlæring av grunnferdigheter til en ferdig øvelse innen konkurranselydighet bli demonstrert. Noen stikkord for presentasjonen er ulike innlæringsteknikker, flyt, diskrimineringstrening, stimuluskontroll og baklengskjeding.