home-image
Mitt seminar
Ukjent bruker
Filter og utvalg
Angi dag:
Torsdag 15:00 - 19:00
Forelesning (Veslefjellhall 1)
Innføring i atferds­analyse
Marita Kvia Norsk atferdsanalytisk forening
Hanne Thorhallsson (krediteres) Asker kommune
 
Nøkkelord: Oppsummerende merkelapper, mentalisme, sirkulære forklaringer, dimensjoner, setting events, motivasjonelle operasjoner, respondent atferd, operant atferd, kontingensformet atferd, regelstyrt atferd

Sammendrag:

I likhet med andre forståelses- og praksisformer har også atferdsanalysen sitt eget begrepsapparat. For å kunne utvikle faget teoretisk og praktisk har vi behov for et fagspråk som er såpass presist at vi kan forstå hverandre. Foredraget er et tilbud til deltakere som er ukjent med det atferdsanalytiske begrepsapparatet, men vil også være interessant for de som ønsker å få en repetisjon av grunnleggende begreper og prinsipper. Det vil legges opp til å eksemplifisere begrepsapparatet med gjenkjennelige situasjoner fra eget arbeid og fritid.
Torsdag 15:30 - 19:00
Symposium (Veslefjellhall 2 og 3)
Atferds­analyse i behandlingsprogrammer
Monica Vandbakk Leder, Norsk atferdsanalytisk forening
Martin Øverlien Myhre (krediteres) Nestleder, Norsk atferdsanalytisk forening
 

Sammendrag:

Anvendt bruk av atferdsanalyse er mangfoldig. Atferdsanalyse representerer både en behandlingstilnærming i seg selv, men atferdsanalyse spiller også en sentral rolle i flere empiriske støttede behandlingsprogrammer for en rekke problemer. Forholdet mellom atferdsanalyse som en enkeltstående tilnærming og atferdsanalyse integrert i behandlingsprogrammer er mangfoldig og uklart. Det henger sammen med kjernespørsmålet om hva er atferdsanalyse. I dette symposiet vil vi belyse denne problemstillingen gjennom å samle elleve behandlingstilnærminger der atferdsanalyse spiller en rolle. Behandlingstilnærmingene blir presentert kort før spørsmål som hva behandlingsmetoden springer ut ifra, hva det atferdsanalytiske bidraget er, og hvorfor det virker blir diskutert i en paneldebatt der innlederne deltar.
15:40 - 15:53
Presentasjon #1
Differensiell forsterkning av annen atferd, DRO
Børge Holden Sykehuset Innlandet HF
 

Sammendrag:

DRO inngår i mange behandlingstiltak, og brukes mye. Hva er DRO, hvordan kan det brukes, og med hvilken effekt?
15:53 - 16:06
Presentasjon #2
Early Intensive Training Dette må til for å få klinisk betydningsfulle resultater.
Sigmund Eldevik OsloMet - storbyuniversitetet
16:06 - 16:19
Presentasjon #3
Atferdsvaksinen Good Behavior Game (GBG)
Marie R. Aunemo OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Good Behavior Game, et av flere velfungerende klasseromstiltak, omhandler hvordan lærere og elever sammen kan skape et godt læringsmiljø ved å redusere uro og uoppmerksomhet i et klasserom gjennom etablerte gruppekontingenser. Omtalt som atferdsvaksine er Good Behavior Game et nyttig, forebyggende og styrkende klasseromstiltak.
16:19 - 16:32
Presentasjon #4
Aggression Replacement Training
Asbjørg Merete Berget Sykehuset Innlandet HF
 

Sammendrag:

En presentasjon av de tre komponentene; sosial ferdighetstrening, sinneregulering og moralsk resonneringstrening, med vektlegging på prinsipper fra atferdsanalyse.
16:47 - 17:00
Presentasjon #5
Atferds­analyse i foreldreveiledning og barnevern (MST og PMTO)
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Foreldreveilednings- og behandlingsprogrammer som baserer seg på atferdsanalytiske metoder (De Utrolige Årene, MST, PMTO mm) viser gode resultater i å redusere atferdsproblemer og fremme beskyttelsesfaktor hos barn og ungdom. De er enkle å gjennomføre, evidensbaserte og fokuserer på å styrke miljøet rundt barnet fremfor å forsøke å "endre" barnet. Likefullt viser tall fra SSB at disse metodene benyttes i liten grad ved barnevernstjenester og institusjoner.
17:00 - 17:13
Presentasjon #6
Dialektisk atferdsterapi (DBT)
Kristoffer Ødegård Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, UiO
 

Sammendrag:

DBT er en behandlingsform utvikla for folk med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse som kombinerer dialektisk filosofi, zen-buddhisme og atferdsanalyse. Metoden er godt dokumentert i forskning for en rekke tilstander og problemområder, men hvor atferdsanalytisk er den? Spørsmålet forsøkes belyst gjennom et eksempel på en atferdskjedeanalyse fra terapi.
17:13 - 17:26
Presentasjon #7
Positiv atferds­støtte (PAS) – anvendt atferds­analyse og verdier
Silje Haugland Universitetet i Agder
 

Sammendrag:

En gjennomgang av PAS og en drøfting av atferdsanalyse i et slik rammeverk. Fokus på hva som vil være følgene av at rammeverk som PAS ikke blir betegnet som atferdsanalytisk baserte.
17:26 - 17:39
Presentasjon #8
Habit Reversal Hva er det, og hvordan det virker
Tor Jullumstrø NTNU
17:54 - 18:07
Presentasjon #9
Acceptance and Committment Therapy (ACT)
Jon A. Løkke Høgskolen i Østfold
 

Sammendrag:

ACT er en terapi og treningsform som har vist god effekt på tvers av mange problemer. Både positiv og negativ forsterkning er helt sentral.
18:07 - 18:20
Presentasjon #10
Læringsbasert rusbehandling
Per Holth Fagsenteret for seniorer, OsloMet
 

Sammendrag:

Velkontrollerte studier med dyr og mennesker har vist lovmessige interaksjoner mellom selv-administrering av rusmidler, rusmidlenes forsterkende virkninger og den konteksten hvor rusmiddelbruken foregår. Behandlingsstudier av læringsbasert rusbehandling har dokumentert hvordan atferdsprinsipper kan anvendes for å forbedre resultatene på tvers av et bredt spekter av rusproblemer og behandlingsarenaer. Nyere forskning har fokusert på to hovedutfordringer: (1) Kan behandlingsprotokoller videreutvikles slik at selv de mest behandlingsresistente pasientene blir rusfrie? og (2) Hvordan kan man sørge for å utbre forskningsbasert behandling innenfor behandlingsapparatet?
18:20 - 18:33
Presentasjon #11
Atferds­analyse kan ikke stå alene. Å forene kunnskap til en felles plattform (Concilience)
Willy Tore Mørch
 

Sammendrag:

Det vil bli tatt opp sammenhengen mellom noen andre fagområder og atferdsanalyse der de andre fagområdene enten kompletterer atferdsanalytisk kunnskap og dermed forbedrer den eller forklarer atferdsanalytiske begreper med et annet fags begrepsapparat.
18:33 - 19:00
Presentasjon #12
Paneldiskusjon
Børge Holden Sykehuset Innlandet HF
Willy Tore Mørch
Sigmund Eldevik OsloMet - storbyuniversitetet
Marie R. Aunemo OsloMet - storbyuniversitetet
Asbjørg Merete Berget Sykehuset Innlandet HF
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
Kristoffer Ødegård Universitetet i Oslo
Silje Haugland Universitetet i Agder
Per Holth Fagsenteret for seniorer, OsloMet
Tor Jullumstrø NTNU
Jon A. Løkke Høgskolen i Østfold
Torsdag 16:00 - 16:45
Forelesning (Nystølsfjellet)
Reduksjon av selvskadingsproblematikk etter endring av miljøbetingelser i bolig.
Cecilie Thingnes Omsorgspartner AS
Ellen Crook Kapellveien habiliteringssenter
Yohanna Abraham Omsorgspartner AS
Aina Holmén Pårørende
 

Sammendrag:

Caset handler om en gutt på 12 år som liker å spille fotball, tulle, høre på musikk og se på barnetv. Han har siden han var to år hatt alvorlig selvskadingsproblematikk, store utfordringer med alle overganger, og har i liten grad kunnet delta på meningsfulle aktiviteter. Han har i tillegg hatt store ernæringsutfordringer de siste årene. Flyttet til ny barnebolig april 2024. Det ble gjennomført funksjonelle analyser, og iverksatt ulike tiltak som differensiell forsterkning og opplæring i alternative måter å kommunisere og få oppmerksomhet på. Det ble også gjort endring i miljøbetingelser blant annet knytte til ernæring. Dette har medvirket til reduksjon av selvskadingsproblematikken, og skapt en ny hverdag for gutten. Tett samarbeid med foreldrene, skolen og habiliteringstjenesten har vært viktig i dette arbeidet. I dag er han mye mer sammen med familien og deltar på sosiale sammenkomster, aktiviteter og har fått en mer innholdsrik hverdag.
Torsdag 16:00 - 18:00
Forelesning (Storefjellhall 1)
Trygghet og sikkerhet i Stendi (TSS) Et strukturert opplæringsprogram utviklet for å ivareta både tjeneste­mottakere og ansatte i møte med utfordrende atferd
Lars-Erik Eriksen Stendi AS
Bjørn Petter Hanssen (krediteres) Stendi AS
Thomas Hansen Stendi AS
Stein Modig Andersen (krediteres) Stendi AS
 
Nøkkelord: Utfordrende atferd, forebygging, trygge rammer, sikkerhet, verdighet, helhetlig tilnærming

Sammendrag:

Foredraget presenterer Trygghet og sikkerhet i Stendi (TSS), et strukturert opplæringsprogram som er utviklet for å ivareta både tjenestemottakere og ansatte i møte med utfordrende atferd. Programmet bygger på mer enn tre tiår med praktisk erfaring innen helse- og omsorgssektoren og kombinerer denne erfaringen med forskningsbaserte metoder. Målet med TSS er å skape trygge rammer, fremme sikkerhet og ivareta verdigheten til alle parter gjennom en helhetlig tilnærming. TSS er bygget rundt tre hovedkomponenter:
  1. Forebygging: En hverdag preget av forutsigbarhet og trygghet. Systematisk sårbarhets- og risikovurdering for å legge til rette for tidlig intervensjon ved tilløp til risiko for utfordrende atferd.
  2. De-eskalering: Kommunikasjon, relasjonsbygging og bruk av lavaffektive metoder for å minimere konfliktnivået.
  3. Akuttberedskap: Praktisk opplæring i etisk og trygg håndtering av fysisk aggresjon.
TSS er organisert som et nasjonalt program med lokal tilpasning, noe som muliggjør implementering i ulike kontekster og avdelinger. Programmet gir ansatte nødvendige verktøy for å møte utfordringer i omsorgsarbeid og bidrar til økt trygghet og forutsigbarhet i tjenestene. Foredraget vil gi innsikt i TSS, inkludert dets teoretiske fundament, praktiske anvendelse og ambisjonen om å bidra til utviklingen av fremtidens omsorgspraksis. Det retter seg mot fagpersoner som ønsker å vite mer om evidensbaserte strategier for å håndtere kompleks atferd på en forberedt og profesjonell måte.
Torsdag 16:00 - 19:00
Workshop (Storefjellhall 2)
WTF? - What’s The Function? Opplæring i bruk av foranledning, atferd og konsekvens-skjema
Christoffer Fodstad Eng Habiliteringstjenesten i Sykehuset Innlandet, Sanderud.
Bjørn Andre Torve Habiliteringstjenesten i Sykehuset Innlandet, Sanderud
 
Nøkkelord: Funksjonelle kartlegginger, indirekte, deskriptive og eksperimentelle, FAK-skjema

Sammendrag:

Funksjonelle kartlegginger er et samlebegrep på forskjellige metoder for å avdekke årsaker til atferd, kort og godt forsøke å finne ut hvorfor mennesker gjør som de gjør. Første del i workshopen vil handle om teori og bakgrunn for bruk av funksjonelle kartlegginger generelt. Den siste delen vil handle om opplæring i å skrive objektive foranledning, atferd og konsekvens-skjema (FAK-skjema), og tips til hvordan man kan lære det bort til kollegaer. Opplæringen tar i bruk prinsipper fra behavioral skills training (BST), hvor presentørene først viser hvordan objektive FAK-skjema kan skrives, før deltakerne skal skrive selv og få tilbakemeldinger fra presentørene. Læringsutbyttene fra workshopen vil være lære 1) teori om funksjonelle analyser, 2) å utfylle enkle og kjedete FAK skjema og 3) å se hvordan BST kan gjennomføres i praksis. Denne workshopen er egnet for personer som ikke har erfaring med funksjonelle kartlegginger og skriving av FAK-skjema, deltakere som har behov for oppfriskning innen tematikken og/eller ønsker tips/inspirasjon til å gjennomføre opplæring i dette på egen arbeidsplass. Deltakere trenger ikke å ha med noe til workshopen
Torsdag 16:00 - 19:00
Workshop (Storefjellhall 3)
Introduksjon til bruk av Virtual Reality som et verktøy for atferdsendring Workshop for dem som vil lære mer om VR og hvordan det kan brukes i arbeid med mennesker
Elisabeth Klem
 
Nøkkelord: Virtual reality, læring, eksponering, mindfulness

Sammendrag:

Denne workshopen gir en praktisk innføring i VR-teknologi og dens relevans for atferdsanalyse. VRs immersive egenskaper skaper engasjerende og kontrollerte miljøer, noe som gjør den ideell for å studere og påvirke atferd. Teknologien er særlig nyttig for ferdighetstrening, deriblant eksponering, men også opplæring og forskning på atferd i tilpassede settinger. Innhold og læringsutbytte for deltakerne: 1. Navigere i VR-miljøer og utforske scenarier som eksponering for stimuli (høyder, innsekter mm.), mindfulness, språk-apper, fysisk aktivitet og annet som er relevant for deltakerne. 2. Forstå hvordan VR fremmer læring gjennom ferdighetstrening på ulike områder. 3. Diskutere VR-teknologiens styrker, begrensninger og etiske problemstillinger. 4. Identifisere hvordan VR kan brukes til behandling, opplæring og forskning i atferdsanalyse. Workshopen gir konkrete eksempler på hvordan VR kan integreres i atferdsanalytisk praksis. Alt nødvendig VR-utstyr stilles til disposisjon.
Torsdag 17:00 - 19:00
Symposium (Nystølsfjellet)
Keep it Simple! – Om behandling av utfordrende atferd.
Kai-Ove Ottersen Universitetet i Innlandet
 
Nøkkelord: Utfordrende atferd, funksjonelle analyser, miljøbehandling

Sammendrag:

Utfordrende atferd er et tema vi møter ofte gjennom vår arbeidshverdag. Det finnes mye dokumentasjon på at atferdsanalytiske prinsipper og metoder er nyttige i forhold til forebygging, alternative løsninger, eller til miljøbehandling av slik atferd. Dette symposiet vil først presentere en teoretisk innledning om utfordrende atferd, funksjonelle vurderinger, og en gjennomgang av en rekke mulige tiltak som kan være aktuelle for behandling av utfordrende atferd. Resten av symposiet vil være praktiske eksempler på behandlingstiltak. Eksemplene viser behandling utført på ulike arenaer, overfor mennesker med ulike diagnoser, og med ulike behandlingsvalg. Vi vil vise at det fortsatt er mulig å komme langt med «enkle» tiltak.
17:00 - 17:25
Presentasjon #1
Miljøbehandling av utfordrende atferd: en teoretisk innføring om arbeid med atferd som utfordrer
Kai-Ove Ottersen Universitetet i Innlandet
17:25 - 17:45
Presentasjon #2
Bruk av tegn­økonomisystem for reduksjon av atferd som utfordrer - Forsterkningsbetingelser og forenlig praksis sin betydning for atferdsendring.
Oliver Hoksrød Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter
Sigfrid Elin Sigfusdottir Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsente
18:00 - 18:15
Presentasjon #3
Bruk av atferdsavtale for å fremme god døgnrytme hos en ung mann med Downs syndrom
Marius Bakken Sykehuset Innlandet HF
18:15 - 18:35
Presentasjon #4
Bruk av differensiell forsterkning og pictogrammer for reduksjon av selvskading og passivitet
Kristine Hågensen Baiga Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter
Oliver Hoksrød Stiftelsen Ragna Ringdals Dagsenter
18:35 - 18:55
Presentasjon #5
Behandling av skadelig seksuell atferd hos en kvinne med lett utviklings­hemming og schizofreni
Erkki Rustad Sykehuset Innlandet HF
Torsdag 19:30 - 21:00
(Veslefjellhall 2 og 3)
ACT - Enkelt og greit Et hybrid-møte i vårens lesesirkel med Russ Harris bok med samme navn
Anne Rustad Sjøvold NAFO Østfold
Jon A. Løkke NAFO Østfold
 

Sammendrag:

Møtet tar for seg de siste kaptilene av Harris sin bok. Du er hjertelig velkommen, og vil antakelig få utbytte av lesesirkelmøtet selv om du kanskje ikke har leste boken.