home-image
Mitt seminar
Ukjent bruker
Filter og utvalg
Angi dag:
Lørdag 09:00 - 09:45
Forelesning (Veslefjellhall 1)
Differensiell forsterkning av høy responsrate for å bedre et spiseproblem
Petur Ingi Petursson Oslo Universitetssykehus, Avdeling for Nevrohablitering, EMB
 
Nøkkelord: Anvendt atferdsanalyse, spiseproblemer, differensiell forsterkning av høy rate

Sammendrag:

Det finnes lite kunnskap om evidensbasert behandling mot spiseproblemer hos voksne personer innen voksenhabilitering. Her presenteres en kasus av en ung mann som hadde utfordringer med matinntak grunnet treg spising (lav responsrate). Differensiell forsterkning av høy rate (DRH) ble benyttet for å øke spiserate, først i klinikk og senere utvidet til mannens hjem. Under DRH var positiv forsterkning kontingent på gradvis senkede tidskriterier. Hele prosessen var datastyrt og egnet seg for et kriterieendrings-design med generaliserings-probes. Resultatene viste en nesten firedoblet responsrate og en over halvert spisetid sammenliknet med baseline, som generaliserte til familiemiddager hjemme. Sosial validitet ble vurdert under siste oppfølging med tre tilpassede spørsmål: Mannen vurderte behandlingen som akseptabel, nyttig og å ha gitt gode resultater for han selv.
Lørdag 09:00 - 11:30
Symposium (Veslefjellhall 2 og 3)
Generasjon angst Flerfaglige tilnærminger til dagens mangfoldige utfordringer
Pål Skogstad Ecura Veiledning og Habilitering
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og habilitering
 
Nøkkelord: Angst, Bekymringsmestring, Robuste barn, Søvproblemer, Systematisk desensitivisering, VR, kreative eksponeringsmetoder

Sammendrag:

Stadig flere barn og unge strever i dagens samfunn. De siste 10 årene har antallet med depresjon, angst og unge uføre doblet seg. Systemene rundt barna (foresatte, barnehage, skole, barnevern, PPT, NAV) møter disse utfordringene på ulike måter. Det er ønskelig å forme robuste og fleksible barn som mestrer barne- og ungdomstiden på en god måte, men det virker som at systemene rundt kan bidra mer effektivt. I dette symposiet vil det presenteres og diskuteres ulike måter å bidra til å skape mer robuste og fleksible barn og unge.
Presentasjon #0
Generasjon angst – atferdsanalytiske perspektiver
Pål Skogstad Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: Angst, Adferdsanalyse,

Sammendrag:

De siste 10-15 årene har det vært en dobling av antall unge uføre, skolevegring øker og i perioden 2008-2018 var det en dobling av psykiske lidelser hos barn og unge og trenden synes å fortsette. Årsakene til dette vet man ikke, men vi vet er at barn og unge bruker mye tid på skjerm, barns selvbestemmelse (autonomi) har økt (en villet utvikling, jfr. lovverket) og traumebasert omsorg (TBO) og særlig Emosjonsfokusert terapi (EFT) har blitt "mainstream" måte å møte barn og unge på i hjem og skole. I dette bidraget vil potensielle årsaker til utfordringene barn og unge står i drøftes og atferdsanalytiske alternativer presenteres.
Presentasjon #1
Bekymring er atferd. Lynkurs i bekymringsmestring: Gjenvinn kontrollen.
Baldur Kjelsvik Angstklinikken
 
Nøkkelord: Bekymringsmestring

Sammendrag:

Alle bekymrer seg. Det avgjørende er opplevelsen av å ha kontroll på omfanget. I dette lynkurset gjennomgås prinsipper for hvordan du kan få et nytt forhold til bekymringer og overtenkning.
Presentasjon #2
Forsterkere i skolen - robuste barn, eller traumatiserende forskjellsbehandling?
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: Klasseromstiltak, Good Behavior Game

Sammendrag:

Bruken av forsterkere i skolen er et omstridt tema. Mange lærere uttrykker bekymring for at forsterkere kan skape misunnelse og økt psykologisk stress blant elevene. Dette innlegget drøfter hvorvidt disse bekymringene er berettiget, eller om strategisk bruk av forsterkere kan bidra til å skape inkluderende og støttende læringsmiljøer som fremmer både sosial og faglig utvikling hos elevene.
Presentasjon #3
Kognitiv atferdsterapi for søvnproblemer
Baldur Kjelsvik Angstklinikken
 
Nøkkelord: Kognitiv atferdsterapi, søvnproblemer

Sammendrag:

Insomni er en vanlig søvnforstyrrelse som rammer 15 % av befolkningen. Sovepiller brukes ofte, men har bivirkninger og begrenset langvarig effekt. Psykologisk behandling er derimot svært effektiv. Foredraget er et praktisk kurs i hvordan behandle søvnproblemer med evidensbaserte teknikker.
Presentasjon #5
Systematisk desensitivisering til bilkjøring for en gutt med barneautisme og lett psykisk utviklings­hemming
Vibeke Haaland Palm Ecura Veiledning og Habilitering
Linn Christina Eidås Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: Systematisk desensitivisering, Barneautisme, bilkjøring

Sammendrag:

Casepresentasjonen handler om en gutt i barneskolealder med barneautisme og psykisk utviklingshemming som motsatte seg å kjøre bil med andre enn foreldrene sine. Gutten kunne fremvise utfordrende atferd både når bilkjøring ble nevnt og under bilkjøring, og dette begrenset både guttens og foreldrenes muligheter i hverdagen. Det ble iverksatt tiltak på guttens nærskole for å trene på å kjøre bil sammen med andre voksne. Metoden som ble anvendt var systematisk desensitivisering, som innebar gradvis eksponering for situasjoner som ledet opp til bilkjøring. Gjennom systematisk desensitivisering kombinert med positiv forsterkning på fast frekvens har gutten gått fra å motsette seg å kjøre bil med andre enn foreldrene sine, til å kjøre bil med personalet på skolen hver dag. Presentasjonen inkluderer videre hvordan lek og konkurranser innlemmet i treningen bidro til å ufarliggjøre situasjonene gutten ble eksponert for, og opprettholdelsestrening som ble gjennomført med formål om å gjøre bilturene mer funksjonelle.
Presentasjon #6
Atferdsendring i relasjon: Bruk av VR, gaming, og kreative eksponeringsmetoder for arbeid med selvfølelse.
Aili Løchen Angstklinikken
 
Nøkkelord: VR, Gaming, Eksponering, Selvfølelse

Sammendrag:

Foredraget handler om hvordan eksponeringsterapi (ERP) kan benyttes når ny teknologi (VR, gaming) blir utgangspunkt for arbeid med selvfølelse og skam. Aili vil benytte eksempler fra klinikk til å belyse hvordan eksponering kan gjøres kreativt når klienter på ulike måter har trukket seg vekk fra gjensidige tillitsrelasjoner med andre og må bygge bånd fra grunnen av.
Lørdag 09:00 - 13:00
Symposium (Nystølsfjellet)
Gode helse- og omsorgs­tjenester for personer med utviklings­hemning: Hva kan atferds­analyse og positiv atferds­støtte (PAS) bidra med?
Lene Skjaker Borgli Habilitering Hadeland
 
Nøkkelord: Veileder, anvendt atferdsanalyse, positiv atferdsstøtte

Sammendrag:

Symposiet tar for seg kvalitet og innovasjon i tjenestene for personer med utviklingshemning med utgangspunkt i rammene som gis i veilederen «Gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemning». Vi starter med en historisk gjennomgang av atferdsanalysens historiske bidrag til slike tjenester. Deretter gjennomgås hva veilederen krever og anbefaler, før casepresentasjoner som viser eksempler på tiltak basert på atferdsanalyse og positiv atferdsstøtte (PAS), som har bidratt til gode tjenester. Avslutningsvis drøftes hvor gode føringer veilederen gir for tjenester for personer med komplekse behov, og hva atferdsanalyse og PAS kan tilføre av metodikk og etikk i den forbindelse.
Presentasjon #0
Atferds­analysens bidrag til utvikling i helse- og omsorgs­tjenester
Børge Holden
 
Nøkkelord: Anvendt atferdsanalyse, tjenestetilbud

Sammendrag:

Det gis en historisk gjennomgang av hvordan atferdsanalyse har bidratt til å forme helse- og omsorgstjenester i Norge, særlig for personer med komplekse behov, og hvordan denne tilnærmingen har bidratt til grunnlaget for dagens standarder innen helse- og omsorgssektoren.
Presentasjon #0
Veilederens “skal” og “bør”-oppgaver, livshjulet, og PAS som rammeverk
Martin Enger Habilitering Hadeland AS
Maiken Mortensen Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: Veilederen, livshjulet, positiv atferdsstøtte

Sammendrag:

Veilederen gjennomgås med fokus på forskjellen mellom “skal”- og “bør”–oppgaver, og på «Livshjulet», som verktøy for tjenesteutforming. Innlegget viser hvordan PAS’ kjerneelementer harmonerer med veilederens krav og anbefalinger, og hvordan de bidrar til å konkretisere livshjulets helhetlige perspektiv.
Presentasjon #3
Samarbeid mellom kommune og private aktører – Erfaringer fra ettårig prosjekt
Sigurd Skjaker Habilitering Hadeland AS
Vetle Molvig Habilitering Hadeland AS
Kristine Olsen Løten Kommune
 
Nøkkelord: Samarbeid, kommune, privat aktør, kompetanse

Sammendrag:

I et ettårig prosjekt har Habilitering Hadeland AS og en kommune samarbeidet om å utvikle bedre helhetlige heldøgnstjenester for et barn med omfattende behov, og gitt veiledning til familien. Bruk av atferdsanalyse og PAS har inngått. Prosjektet, og erfaringer og resultater, presenteres. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
Presentasjon #4
Bruk av atferdsavtaler for å fremme medvirkning og redusere utagerende atferd
Thomas Rustad Habilitering Hadeland AS
Siri Zahl Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: Atferdsavtaler, medvirkning, deltakelse

Sammendrag:

Presentasjonen går gjennom hvordan atferdsavtaler ble utformet i samarbeid med to brukere. Avtalene økte medvirkning og deltakelse, og reduserte utagerende atferd, ved å skape mer forutsigbarhet i hverdagen. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
Presentasjon #5
Fra høy turnover til en stabil personalgruppe – Løsninger og erfaringer Turnover, turnus, rammebetingelser
Bjørn Kåsin Habilitering Hadeland AS
Merethe Hermundstad Habilitering Hadeland AS
Helge Ekeberg Habilitering Hadeland AS
 

Sammendrag:

En tjenestemottaker hadde et tilbud med mye personalskifte og mangel på kontinuitet, som skapte utfordringer for tjenestemottakeren og personalet. Det vises hvordan endringer i turnus, og rammer for tjenestemottakeren og personalets atferd, ga en stabil, kompetent personalgruppe, og ga tjenestemottakeren større kontroll, økt trivsel og forutsigbarhet. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
Presentasjon #6
NRK-tiltak som verktøy for forutsigbarhet og reduksjon av utagerende atferd
Martin Enger Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: NRK-tiltak, atferdsanalyse, utfordrende atferd

Sammendrag:

Et «NRK–tiltak» (Nødvendige Rammer og Kontroll) ga bedre forutsigbarhet, økt deltakelse og bedre håndtering av overganger for en tjenestemottaker med utfordrende atferd. Tiltaket, og andre tiltak, styrket tjenestemottakerens mestring, og reduserte alvorlig utagerende atferd. Det er innhentet samtykke for å sikre at personvernet blir ivaretatt.
Presentasjon #7
Oppsummering og vurdering av veilederens rolle og behovet for et helhetlig rammeverk
Jan Erik Hovland Habilitering Hadeland AS
 
Nøkkelord: Veilederen, anvendt atferdsanalyse, PAS, rammeverk

Sammendrag:

Jan Erik Hovland vil på slutten av symposiet reflektere over hva som kreves for å sikre gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming. Han bekrefter at ABA har vært viktig for evidensbaserte tilnærminger, men utfordrer spørsmålet om veilederen alene er nok for helhetlige og bærekraftige tjenester. Det vil argumenteres for at veilederen i sin nåværende form ikke alltid sikrer tilstrekkelig kvalitet, men at et rammeverk som PAS kan gjøre veilederen til et nyttig verktøy for utvikling.
Lørdag 09:00 - 09:45
Forelesning (Syningen)
Hvordan atferdsavtale kan skape bevegelse i en lite aktiv skolehverdag, hos en elev med sterke atferdsuttrykk.
Lisa Berg Karlsen Trøndelag fylkeskommune
Carina Kalland Trøndelag fylkeskommune
 
Nøkkelord: utfordrende atferd, atferdsavtale, ADHD, autisme

Sammendrag:

Case som beskriver elev med ADHD og autisme, som frembringer utfordrende atferd i form av fysisk og verbal utagering. Ungdommen har lang erfaring med truende atferd, hvor han har skremt vekk mange av menneskene han må forholde seg til. Dette har ført til en lite aktiv skolehverdag. Presentasjonen tar for seg hvordan en atferdsavtale kan være med å skape bevegelse i skolehverdagen. Det vil bli belyst hvordan det har blitt jobbet med atferdsavtale for denne eleven, og hva det har ført til. Det vil komme frem hvilke utfordringer man har møtt på veien, og hvilke endringer man har gjort underveis.
Lørdag 09:00 - 11:30
Symposium (Storefjellhall 1)
Atferdsanalytisk prinsipper i trening med hunder
Erik Arntzen OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

De grunnleggende læringsprinsippene er de samme hos hunder, folk og mange andre arter. Trening av hunder kan gi nyttig erfaring med å anvende atferdsanalytiske prinsipper i praksis. Symposiet vil vise ulike treninger med hund. Blant temaene som vil bli presentert er innlæring av grunnleggende ferdigheter for konkurranselydighet, rallylydighet og utstilling, samt hvordan grunnleggende ferdigheter kan settes sammen til mer avanserte atferdskjeder ved bruk av baklengskjeding. Betinget diskriminasjonstrening med identiske stimuli vil også bli demonstrert. Det vil også være en egen sesjon som tar opp utviklingen av treningsmetoder og bruk av spesialsøkshunder. Innholdet i symposiet vil fokusere på demonstrasjoner i form av ulike videoklipp.
Presentasjon #1
Tilbakeblikk på utviklingen av effektive treningsmetoder for søks og førerhunder
Per Jostein Matre
 

Sammendrag:

Innføring av shaping som treningsmetode for søks og førerhunder i Norge (narkosøk, - og førerhunder for svaksynte og blinde) og i FN systemet (minerydding). Et tilbakeblikk fra begynnelsen av 1980 – tallet til midten av 2000 - tallet.
Presentasjon #2
Rallylydighetstrening
Elise Holth
 

Sammendrag:

Presentasjonen vil vise trening på ulike rallylydighetsferdigheter, som høyre- og venstreføring, rygging, bakpartskontroll og følging av avstandskommandoer.
Presentasjon #3
Fra bølle til… litt mindre bølle…
Guro Granerud
 

Sammendrag:

Deltagerne i denne presentasjonen er to små hunder med atferd som utfordrer omgivelsene (og da særlig eier) i form av bjeffing og ukontrollert iver rettet mot andre hunder, mennesker og ting som rører på seg generelt. Innlegget vil presentere et opplegg med innlæring av alternativ og inkompatible atferd i møte med slike utfordringer.
Presentasjon #4
Noen basisferdigheter og mer avanserte ferdigheter
Erik Arntzen OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Presentasjonen vil inneholde flere forskjellige treninger med Eusébio, Portugisisk Vannhund hann på 3 år. Videoklippene vil inneholde bakpartskontroll, rallylydighet, ringtrening og betinget diskriminasjonstrening.
Presentasjon #5
Fra grunnferdighets­trening til stabile atferdskjeder i konkurranselydighet
Kristine Korneliussen
 

Sammendrag:

I denne presentasjonen vil veien fra innlæring av grunnferdigheter til en ferdig øvelse innen konkurranselydighet bli demonstrert. Noen stikkord for presentasjonen er ulike innlæringsteknikker, flyt, diskrimineringstrening, stimuluskontroll og baklengskjeding.
Lørdag 09:00 - 09:45
Forelesning (Storefjellhall 2)
Systematisk review av Presisjonsopplæring Hvor står praksis og forskning i dag?
Rasmi Krippendorf Asker kommune
 
Nøkkelord: Precision Teaching, presisjonsopplæring, overview, review

Sammendrag:

Denne studien er en systematisk gjennomgang av status til Presisjonsopplæring i lys av vitenskapelig rigiditet og effekt-størrelser i grunnleggende studier, oppsummert i fem relevante oversiktsartikler. Eksisterende og mulige hindringer for mer utbredt bruk belyses, og det gis anbefalinger for både praktiske utøvere og forskere i hvordan adressere slike hindringer.
Lørdag 09:00 - 12:00
Symposium (Storefjellhall 3)
Nordvoll skole - For et selvstendig og meningsfylt liv Praktiske eksempler på anvendt atferds­analyse i skolen for barn med autismespekter­forstyrrelse
Johan Marheim Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Autisme, Atferdsavtaler, ACT, Promise reinforcer, DTT, Direct Instruction, sosiale rollespill

Sammendrag:

Symposiet vil inneholde et utvalg av prosjekter fra Nordvoll skole og autismesenter. Nordvoll skole er eneste spesialskolen i Norge for autister. Skolen har 72 elever fra barneskolen til videregående. Elevene har stor variasjon i deres funksjonsnivå. Skolen har valgt ut en håndfull prosjekter fra skoleåret 2024-2025 som illustrerer denne variasjonen. Nordvoll skole sitt motto er "For et selvstendig og meningsfullt liv" og framleggene vil illustrere hvordan vi jobber på skolen for å oppnå dette målet for våre elever
Presentasjon #1
Fra et skoleliv i kaos til skolekos og læring Bruk av atferdsavtaler til å lære å ta egne valg
Johan Marheim Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Atferdsavtaler, Høyere ordens klasser, Precision Teaching

Sammendrag:

Foredraget beskriver bruk av en form for atferdsavtale for å lære en elev med autisme og utviklingshemming å ta gode valg for å styre sin egen arbeidshverdag. Det vises hvordan atferdsavtalen har økt frekvensen av skolearbeid, hvordan dette har tilrettelagt muligheten til å bruke Precision Teaching til å videreutvikle elevens akademiske ferdigheter og til sist hvordan alt dette har tilrettelagt for en skolehverdag med mye latter og smil fra eleven
Presentasjon #2
Lesegrupper med Direct instruction Lesing, felles oppmerksomhet og sosialtrening
Martin Olsson Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Direct instruction

Sammendrag:

Direct Instruction er en type metodikk basert på avgrensede strukturerte økter og feilfri læring. Presentasjonen tar fore seg etablering og erfaringer med metoden for elever med Autisme.
Presentasjon #3
Fra frykt og kamp til aksept og ro Tiltak på systemnivå for å gjøre eleven bedre rustet i egen hverdag
Juliane Lorentzen Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: ACT, Traumebevisst forståelse, Miljøarbeid

Sammendrag:

En elev med PDA-profil presenteres. Det snakkes om tiltak på systemnivå (skole, bolig og hjem) via prinsipper fra traumebevisst forståelse og ACT for å gjøre eleven i bedre stand til å håndtere egne følelser, utvikle hensiktsmessige kommunikasjonsferdigheter, oppleve mestring i hverdagen og håndtere de kravene som følger med.
Presentasjon #4
Fra svært attraktive aktiviteter og tilbake igjen Promise reinforcer brukes til å hjelpe en elev med overganger fra attraktive aktiviteter til skolearbeid
Jens Petter Hansted-Jørgensen Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: Promise reinforcer, overganger,

Sammendrag:

En elev med en hverdag av store problemer med avslutning av aktiviteter presenteres. promise reinforcer tiltak igangsattes og sakte fades ut. Forklares hvordan dette har tilrettelagt for et mer selvstendig liv og gjort det mulig å mer effektivt jobbe med essensielle akademiske ferdigheter hos eleven
Presentasjon #5
Rollespill mot et glad og trivelig liv Bruk av rollespill for å lære en elev sosiale ferdigheter for å håndtere krevende situasjoner
Marte Kristoffersen Nordvoll skole og autismesenter
 

Sammendrag:

En elev med voldsom verbale, og til tider fysiske utageringer setter i gang med rollespill sammen med medelevene sine og miljøterapeuter. Effekten av tiltaket presenteres både i forhold til nedgang i bruk av tvang og makt, men også med observasjoner av ferdigheter øvd på under rollespillet.
Presentasjon #6
Fargeblind eller ikke-effektive opplæringsmetoder? Bruk av DTT til å lære en elev å distingvere mellom farger
Lene Marie Vestvoll Nordvoll skole og autismesenter
 
Nøkkelord: DTT, Autisme farger

Sammendrag:

En elev med autisme og utviklingshemming har hatt store problemer med å lære seg å skille mellom farger. Det ble derfor prøvd ut å lære ham dette med gode evidens baserte metoder. Fremvisningen vil omhandle bruken av Discrete trial teaching for å lære eleven å riktig benevne farger han blir presentert for.
Presentasjon #7
God skadeaverging og miljøarbeid i samme slengen Bruk av skadeavergningsutstyr for å ha høy sikkerhet og gjøre det mulig å utføre gode funksjonelle observasjoner
Johan Marheim Nordvoll skole og autismesenter
 

Sammendrag:

Diverse redskap skolen bruker under skadeavvergning presenteres. Her noen skolen har utviklet selv. Det diskuteres hvordan utstyret kan brukes både for å hjelpe med å heve sikkerheten, unngå eller senke bruk av tvang og makt og tilrettelegge for gode funksjonelle observasjoner for å utvikle effektive tiltak for elevene.
Lørdag 09:00 - 12:00
Workshop (Storefjelltoppen 1)

Du har reservert plass på denne presentasjonen. Hvis du ønsker å avbestille, kan du hake av under


Du vil automatisk rykke frem i køen dersom noen foran deg trekker reservasjonen sin.

Avbestill ventelisteplass:

Shaping av atferd
Marita Kvia EIBI-teamet i Asker Kommune
Eline Laache EIBI-teamet i Asker kommune
Emma Brådström EIBI-teamet i Asker kommune
Hanne Thorhallsson (krediteres) EIBI-teamet i Asker kommune
 
Nøkkelord: Shaping av atferd, suksessive tilnærminger, prompt og promptfading, differensiell forsterkning, forlengs kjeding, baklengs kjeding, full task kjeding, tegnøkonomi

Sammendrag:

Atferd formes/shapes kontinuerlig av våre omgivelser. Innen det atferdsanalytiske feltet er det flere sentrale begrep og prosedyrer knyttet til shaping at atferd. Vi skal gjennomgår noen av de mest sentrale prosessene og prosedyrene, som shapingprosesser, suksessive tilnærminger, differensiell forsterkning, prompt- og promptfading, forlengs, baklengs og full task kjeding og litt på bruk av tegnøkonomisystem. Denne workshop er tilpasset for deltakere som jobber med mennesker med funksjonsnedsettelse, og som har et ønske om (1) å få en innføring i atferdsanalytiske begrep knyttet til shaping av atferd, (2) se praktiske eksempler på video, (3) se forslag til måter å sette opp trinnvise treningsprogram på ulike ferdigheter, (4) utarbeide trinnvis treningsprogram innen en ferdighet etter eget ønske, og (5) gå to og to sammen og trene på shape atferd utfra det trinnvise treningsprogrammet som har blitt utarbeidet, og (6) få veiledning på utarbeidelse av trinn og av trening.
Lørdag 09:00 - 11:30
Workshop (Storefjelltoppen 2)

Du har reservert plass på denne presentasjonen. Hvis du ønsker å avbestille, kan du hake av under


Du vil automatisk rykke frem i køen dersom noen foran deg trekker reservasjonen sin.

Avbestill ventelisteplass:

Kvalitet i helse og omsorgs­tjenester System- og behandlings­integritet
Harald Floberghagen Ecura Bo og Habilitering
Jonny Finstad Ecura
 
Nøkkelord: kvalitetsindikatorer, systemintegritet, behandlingsintegritet, kontinuerlig forbedring, sjekklister

Sammendrag:

Enhver som yter helse- og omsorgstjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven, skal sørge for at virksomheten arbeider systematisk for kvalitetsforbedring (§4-2).I denne workshopen skal vi med atferdsanalytiske øyner se på kvalitet i helse og omsorgstjenester. I første del skal vi se på kvalitet på systemnivå, og andre del av workshopen rettes på tiltaksnivå. I del en vil blant annet kvalitet på systemnivå presenteres og bruk av kvalitetsindikatorer. Del to vil presentere behandlingsintegritet og bruk av sjekklister. Workshopen vil avsluttes med utarbeiding av egne sjekklister. Målsetning er at deltagere får bedre forståelse for kvalitet og kvalitetsforbedring i helse og omsorgstjenester. Videre dannes et grunnlag for hvordan kvalitetsindikatorer kan brukes på en god måte i helse og omsorgstjenester, samt gi deltagerne bedre innsikt i hva behandlingsintegritet er og hvordan det kan måles. Forutsetning: Ha med PC og en egnet prosedyre for utarbeidelse av sjekkliste. Forberedelse: Velg ut en prosedyre fra ditt arbeidssted i forkant av workshopen. En egnet prosedyre vil være en prosedyre med klare føringer for hva tjenesteyter skal gjøre gjennom prosedyren.
Lørdag 10:00 - 10:45
Forelesning (Veslefjellhall 1)
Insights from the Experimental Analysis of Bumblebees’ Behavior
Kalliu Carvalho Couto OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Bumblebees’ foraging behavior provides a useful model for studying basic principles of behavior, in which response classes (e.g., navigation among patches, discrimination of flowers, and visit allocation) are shaped and maintained access to nectar or pollen. This presentation explores the strategies and insights from our lab as we implement methods from the experimental analysis of behavior to investigate these phenomena. The species-specific peculiarities and their implications for our current understanding of basic learning principles, as well as interdisciplinary applications, are discussed.
Lørdag 10:00 - 11:45
Forelesning (Syningen)
Utvikling og implementering av modell for bruk av samarbeidsplaner mellom kommune og spesialist­helsetjeneste som bidrar til helhetlig pasientforløp for storforbrukere av helsetjenester. Helhetlig pasientforløp for personer med gjentagende alvorlig selvskading og selvmordskommunikasjon.
Birthe Lundestad Høier Fredrikstad kommune
 

Sammendrag:

Gjentagende alvorlig selvskading, der pasienten setter seg selv i livstruende situasjoner og som fører til hyppig innleggelse i sykehus er noe som utfordrer helsetjenestene. I dag foreligger det ikke en god nok samhandling eller informasjonsflyt mellom de ulike tjenestene, og det resulterer i et akuttløp med stor variasjon i samhandling med pasient, og helsehjelpen som man ender med å gi varierer fra gang til gang. Stor variasjon i form av ulik respons og praksis blant helsepersonell er kjent faktor for opprettholdelse og forverring av atferdsutfordringer som alvorlig selvskading. Presentasjonen viser både systemovergripende prosedyre og prosedyre for daglig oppfølging som er basert på funksjonelle analyser (og differensiell forsterkning), og effekten dette har hatt.
Lørdag 10:00 - 10:45
Forelesning (Storefjellhall 2)
Har det klikka for læreren? TAGteach i skolen.
Dag Gladmann Sørheim Karlsrud skole
 

Sammendrag:

TAG står for ”Teaching with Acoustical Guidance”. Denne fremgangsmåten går ut på at eleven får en presis og distinkt tilbakemelding på riktig atferd. Tilbakemelding gis i form av et klikk, hvilket i noen tilfeller kan være mer hensiktsmessig enn et tradisjonelt, og av og til irriterende «Bra!» fra treneren. Foredraget vil gjennomgå noen studier på området, og ikke minst hvordan TAGteach kan gjennomføres i praksis overfor enkelte elever og barnehagebarn.
Lørdag 11:00 - 11:45
Forelesning (Veslefjellhall 1)
Benyttelse av Metakontigenser & Kompleksitetsteori som konseptuelle rammeverk for å studere komplekse sam­handlingsprosesser ved en instanse. Til å forstå seg på implementering av tredjegenerasjonsintervensjoner i personalgrupper
Markus Charles Sætereng
 
Nøkkelord: Metakontigenser, Kompleksitetsteori, Konseptuelle Rammeverk, Traumefokusert Kognitiv Atferdsterapi (TF-CBT) VS Brief Relaxation, Education & Trauma Healing (BREATH)

Sammendrag:

Denne forelesningen er relevant for å kunne se på og gjennomføre meningsbærende endringer knyttet problemstillinger i en personalgruppe. Samtidig er det en mulighet for å kunne forstå seg på de komplekse prosessene og samhandlingene i en personalgruppe i lys av ledergruppe, personalgruppe og brukergruppe. Først vil man begynne med en presentasjon av metakontigenser. Skillet mellom gruppens sammenlåste atferdsbetingelser og aggregat-produktet vil bli tydeliggjort. Videre vil kulturelle konsekvenser påvirke metakontingensen sitt valg av strategier. Videre vil terminologi fra kompleksitetsteori bli benyttet for å se på hvordan disse konseptuelle rammeverkene krysser vei, og kan kombineres for å studere komplekse kulturelle fenomener. Til slutt vil to eksempler om problemstillinger i en personalgruppe bli sett på i lyset av metakontigenser. Hvordan man kan bryte opp gamle vaner, & erstatte de med nye. Deretter vil traume-fokusert kognitiv atferdsterapi, bli sammenlignet med Brief Relaxation, Education & Trauma Healing i lys av disse konseptuelle rammeverkene i behandlingen av traume-relaterte problemstillinger.
Lørdag 11:00 - 11:45
Forelesning (Storefjellhall 2)
Rasmis Flashcardsgenerator Hvordan lage SAFMEDS på 1, 2, 3.
Dag Gladmann Sørheim
 

Sammendrag:

Rasmi Krippendorf har laget et fritt tilgjengelig program som genererer flashcards (SAFMEDS). Programmet og bruksområder vil bli gjennomgått.
Lørdag 11:45 - 13:30
Forelesning (Veslefjellhall 2 og 3)
Regelstyringsbegrepets forklaringskraft i atferds­analysen Egenreglers rolle i det operante paradigmet – «no special mindstuff».
Karin Kobber Nilssen Oslomet - Storbyuniversitetet
Gunnar Ree OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Regelstyring er en mulig variant av stimuluskontroll. En atferdsanalytisk fortolkning av problemløsing/kognisjon og følelser lar oss analysere kompleks menneskelig atferd i kontingenser med fire eller flere termer. Fortolkningene gjøres i tråd med veletablerte atferdsprinsipper. Innholdet i begrepet regelstyring i atferdsanalysen blir gjennomgått, før vi snakker om hvilken rolle egenregler kan ha i en funksjonell analyse av atferd. Variasjon i atferdsrepertoiret gir tilgang til varierte forsterkningsbetingelser. Selvsnakk og egenregler, inkludert beskrivelser av kroppslige tilstander, kan være mer eller mindre hensiktsmessige, og under noen betingelser blir de maladaptive. Hvordan vi snakker til oss selv om situasjonene vi står i har betydning for hva vi ellers gjør. Vi anvender det atferdsanalytiske begrepsapparatet i fortolkning av private hendelser. Forståelsen av regelstyringsfenomenet gjør en slik fortolkning mulig, og det er ikke behov for nye begrep for å gjøre analysen.
Lørdag 12:00 - 12:45
Forelesning (Veslefjellhall 1)
Replikasjonskrisen i psykologi og dens betydning for atferds­analyse
Erik Arntzen OsloMet - storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Det har vært en stor utfordring for psykologi at mange psykologiske studier viser seg vanskelige eller umulige å reprodusere når de blir testet på nytt. Det at studier ikke har latt seg reprodusere har ført til betegnelsen replikasjonskrisen i psykologi. Denne krisen har vært spesielt framtredende siden rundt 2010. Dette har ført til en omfattende debatt og introspeksjon i feltet, da replikasjon er en grunnleggende forutsetning for å bekrefte funn og bygge pålitelig kunnskap. Ulike mulige forklaringer som publikasjonsskjevhet, på denne krisen vil bli diskutert og mulig tiltak, som preregistrering, vil bli omtalt. Det er åpenbare forskningsetiske utfordringer med preregistrering som vil bli diskutert.
Lørdag 12:00 - 15:00
Symposium (Syningen)
Atferdsavtaler i barnevernet
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
 

Sammendrag:

Atferdsavtaler har godt dokumentert effekt innenfor en rekke nedslagsfelt, men har i liten grad vært utprøvd og dokumentert ved barnevernsinstitusjoner. Symposiet vil gi en overordnet innføring i kjennetegn på atferdsvansker og risikofaktorer ved ungdom under omsorg av barnevernet, drøfte atferdsbegrepet i barnevernkontekst, og presentere data fra 7 N=1-studier av effekt av atferdsavtaler ved barnevernsinstitusjoner. Innleggene baseres på studentarbeider som har blitt gjennomført på ulike praksisarenaer.
Presentasjon #1
Kjennetegn på atferdsvansker og risikofaktorer ved ungdom under omsorg av barnevernet
Line F. Widmark OsloMet - Storbyuniversitetet
Presentasjon #2
Atferdsavtaler og traumebevisst omsorg
Johan Richard Hessling Langaard
Presentasjon #3
Atferdsavtale for å fremme skolearbeid og ADL-ferdigheter hos et barn under omsorg av barnevernet
Bertil Tobias Digranes Bøen
Daniel Reilles
Presentasjon #4
Atferdsavtale med least to most prompting for å fremme matlagingsferdigheter, sosialisering og selvstendighet hos ungdom under omsorg av barnevernet
Iselin Charlotte Rabben Nilsen
Presentasjon #5
Atferdsavtale med DRI for å redusere aggresjon og fremme bruk av sinnemestringsstrategier hos barn under omsorg av barnevernet
Mathilde Olsen
Presentasjon #6
Atferdsavtale med DRI for å hindre rømming og fremme hensiktsmessig atferd på skolevei hos barn under omsorg av barnevernet
Samila Meskin
Presentasjon #7
Atferdsavtale for å fremme deltakelse i fritidsaktiviteter og ADL-ferdigheter hos et barn under omsorg av barnevernet
Shane Vridve
Presentasjon #8
Fjerning av response cost for å fremme positiv kontroll i atferdsavtale om personlig hygiene hos ungdom under omsorg av barnevernet
Ida Brenna
Presentasjon #9
Atferdsavtale for å forbedre døgnrytme hos ungdom under omsorg av barnevernet
Åshild Garsrud
Aurora Harera
Presentasjon #10
Atferdsavtaler og sosial validitet
Kristine Stulen Edvardsen
Lørdag 12:00 - 15:00
Symposium (Storefjellhall 2)
La oss spille litt, sammen Nyvinninger og variasjoner av klasseromstiltaket Good Behavior Game
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og habilitering
Marie R. Aunemo OsloMet
 
Nøkkelord: Good Behavior Game, Klasseromstiltak, Gruppekontingenser

Sammendrag:

De siste årene er det blitt publisert flere vitenskapelige artikler som undersøker effekten av ulike variasjoner av klasseromstiltaket Good Behavior Game. Dette symposiet vil legge til rette for flere av tiltaksvariasjonene, presentere hvordan de er blitt gjennomført og evaluert, samt diskutere fordeler og ulemper ved de ulike tilnærmingene. Til slutt samles alle presentørene til en samtale om veien videre.
Presentasjon #1
Hva er Good Behavior Game, og hva gjøres i dag?
Børge Strømgren OsloMet
 
Nøkkelord: Good Behavior Game
Presentasjon #2
Good Behavior Board Game
Dag Gladmann Sørheim Karlsrud skole
 
Nøkkelord: Good Behavior Board Game, GBBG
Presentasjon #3
Caught Being Good Game
Trond Martin Johannessen Vestre Toten kommune
 
Nøkkelord: Caught Being Good Game, CBGG
Presentasjon #4
GBG med Lag vs. hel klasse
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: GBG, Hel klasse GBG,
Presentasjon #5
Effektforskjeller mellom CBGG, GBG og modifisert GBBG
Petter Stangjordet Vestre Toten kommune
 
Nøkkelord: CBGG, GBG, GBBG
Presentasjon #6
Resultater fra metaanalyse, effekter av ulike GBG variasjoner
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og Habilitering
 
Nøkkelord: Metaanalyse, Log Response Ratio, GBG
Presentasjon #7
PAX GBG og nettverksanalyse
Marie R. Aunemo OsloMet
 
Nøkkelord: PAX GBG, Nettverksanalyse
Presentasjon #8
PAX GBG og langsomtvirkende effekter
Marie R. Aunemo OsloMet
 
Nøkkelord: PAX GBG
Presentasjon #9
Paneldebatt Hva er veien videre for klasseromstiltak?
Vetle Ryen Berge Ecura Veiledning og Habilitering
Marie R. Aunemo OsloMet - storbyuniversitetet
Børge Strømgren OsloMet - storbyuniversitetet
Dag Gladmann Sørheim Karlsrud skole
Petter Stangjordet Vestre Toten kommune
Trond Martin Johannessen Vestre Toten kommune
 
Nøkkelord: GBG, CBGG, GBBG, PAX GBG
Lørdag 12:00 - 12:45
Workshop (Storefjelltoppen 2)
Innføring i Precision Teaching Hvordan automatisere ferdigheter og oppnå varige atferdsendringer gjennom mengdetrening.
Rasmi Krippendorf Asker kommune
 
Nøkkelord: Precision Teaching, presisjonsopplæring, peer-tutoring, læringspartner

Sammendrag:

Precision Teaching er en empirisk støttet metodikk, som både er motiverende for elevene og samtidig registrerer læringen som foregår. Presisjonsopplæring kan brukes sammen med en annen empirisk støttet metode, peer-tutoring (læringspartner), for å øke elevaktiviteten i det ordinære klasserom. Metoden er særlig fruktbar i arbeidet med enkeltindivider med diagnoser eller læringsvansker. Kurset inneholder litt teoretisk materiale, masse eksempler og direkte bruk av presisjonsopplæring og peer-tutoring både på individ- og gruppenivå, samt digitale læringsopplegg med etterfølgende quiz og konkurranser. Du må ha med deg telefon eller tablett med kamera for å kunne delta i de digitale læringsprogrammene. Læringsutbytter: 1. Deltakere kan anvende fluency building i egen undervisning. 2. Deltakere kjenner til og kan anvende Standard Celeration Charts til å tilpasse individuelle opplegg i egen undervisning. 3. Deltakere kan anvende peer-tutorering i egen undervisning.
Lørdag 12:15 - 13:00
Forelesning (Storefjellhall 3)
Fra nattlig utagering til daglig trygghet En overgang fra hjem til bolig
T. Luraas
R. Moe
 
Nøkkelord: Utforende overgang, ekstinksjon av "psykotisk prat", differensiell forsterkning, protester mot krav/daglig gjøremål, skolefravær, målrettet miljøarbeid, kreativitet i opplegget, atferdsavtaler, egenutviklede visuelle hjelpemidler, tiltak som treffer, tilpasning fortløpende, funksjonelle vurderinger, samarbeid, ressurssterke foreldre, Lett grad av autviklingshemming, Autisme, stort misforhold mellom ønsker og ferdigheter, historie med trusler og vold mot familie

Sammendrag:

Denne kasuspresentasjonen tar for seg en utrygg autistisk tenåring med svært sammensatte utfordringer. Ved flytting i egen bolig ble det iverksatt miljøterapeutiske tiltak på en rekke områder, som deltakelse på skole, nattlig uro, og problemer knyttet til ernæring og personlig hygiene. Sentrale metoder har vært bl.a. atferdsavtaler og differensiell forsterkning. Vi vil presentere data som viser hvordan utfordringene over tid har blitt vesentlig dempet, men vil også drøfte mer kvalitative aspekter ved det miljøterapeutiske arbeidet som har blitt gjennomført, og som etter hvert har gjort det mulig å benytte mer komplekse tilnærminger som sosiale historier og motiverende intervju.
Lørdag 12:15 - 15:00
Workshop (Storefjelltoppen 1)

Du har reservert plass på denne presentasjonen. Hvis du ønsker å avbestille, kan du hake av under


Du vil automatisk rykke frem i køen dersom noen foran deg trekker reservasjonen sin.

Avbestill ventelisteplass:

Kjerneprosessene i ACT og atferdsanalytisk praksis Praktiske øvelser som binder sammen hexafleksen og atferds­analyse
Jon A. Løkke Høgskolen i Østfold
Torbjørn Lindahl Ecura Bo og Habilitering
Inga Emilie Johnsen Ecura Bo og Habilitering
 
Nøkkelord: Atferdsanalyse, ACT

Sammendrag:

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) bruker metaforer og samlebetegnelser for å gjøre komplekse prosesser enkle og funksjonelle. Dette har klare fordeler for tilgjengelighet, men kan samtidig føre til upresise forklaringer og samlebetegnelser. I denne workshopen utforsker vi hexafleksen og ACT-kvadranten(ACT-matrix), samtidig som vi beskriver de med atferdsanalytiske begreper. Workshopen inkluderer korte, praktiske øvelser til hver kjerneprosess i hexafleksen. Hovedøvelsen i workshopen er utfylling av ACT-kvadranten, og hver deltaker fyller ut sin egen matrise. Læringsutbytter for workshopen er:
  • Deltakere beskriver kjerneprosesser i hexafleksen med atferdsanalytiske begreper
  • Deltakere fyller ut sin egen matrise i tråd med hexsafleksen
  • Deltakerne diskuterer matrisen i grupper, og evaluerer, eventuelt justerer sin egen matrise.
Som deltaker trenger du et stort ark og en blyant, men det fikser vi. Bidraget tar sikte på å styrke båndet mellom ACT og atferdsanalyse, samtidig som den gir en tydelig ramme for å forstå hvordan ACT-prosessene kan oversettes til atferdsanalytiske begreper og anvendes i miljøterapeutisk arbeid.
Lørdag 13:00 - 13:45
Forelesning (Veslefjellhall 1)
Atferds­analyse i tiden. Nødvendigheten av å delta i den offentlige debatt.
Willy Tore Mørch
 

Sammendrag:

Atferdsanalyse i Norge har beveget seg fra å arbeide med psykiske utviklingshemmede og autister til å bidra innen mange andre områder som psykisk helsevern, barnevern, skole, ledelse, organisasjonsteori, risikoanalyser og andre områder. Dette forplikter med deltagelse i samfunnsdebattene. Atferdsanalytikere må rimeligvis delta i debatter der atferdsanalyse eksplisitt er oppe til debatt, men også i debatter som omhandler områder som atferdsanalyse bidrar selv om det ikke er atferdsanalyse direkte som er i fokus. Det kan være debatter om skolevegring eller straffereaksjoner overfor kriminell ungdom for å nevne et par aktuelle områder. Så langt har atferdsanalytikere ikke engasjert seg i offentlige debatter. Det er problematisk. Innlegget vil drøfte noen konsekvenser av passiviteten.
Lørdag 13:00 - 13:45
Workshop (Storefjelltoppen 2)
Hvordan tilrettelegge for best mulig læringsutbytte. Innføring i Direct Instruction.
Rasmi Krippendorf Asker kommune
 
Nøkkelord: Direct Instruction, responskort, copy/cover/compare, guidede notater

Sammendrag:

Direct Instruction er en empirisk støttet metodikk, som øker elevaktiviteten i den ordinære klasseromsundervisningen. Metoden er særlig brukbar i arbeidet med enkeltpersoner med diverse diagnoser og innen spesialpedagogikk. I denne korte workshop gjennomgår vi flere konkrete måter metoden kan brukes på. Kurset inneholder litt teoretisk materiale, masse eksempler og bruk av fargede responskort, CCC (copy, cover, compare), guidede notater, samt digitale læringsopplegg med etterfølgende quiz og konkurranser. Du må ha med deg telefon eller tablett med kamera for å kunne delta i de digitale læringsprogrammene. Læringsutbytte: 1. Deltakere kan anvende responskort i egen undervisning. 2. Deltakere kan anvende copy, cover, compare i egen undervisning. 3. Deltakere kan anvende guidede notater i egen undervisning.
Lørdag 13:15 - 15:00
Forelesning (Nystølsfjellet)
"Målrettet miljøarbeid - en innføring" - Målrettet miljøarbeid i 2025. Presentasjon av vår nye bok som er ute på Fagbokforlaget.
Kjetil Viken Høgskolen i Innlandet
Jørn Isaksen Universitetet i Innlandet
 
Nøkkelord: målrettet miljøarbeid, atferdsanalyse, lærebok, innføring

Sammendrag:

Denne boka er på sett og vis en versjon 2.0 av Horne & Øyens klassikere fra 1991 og seinere. Dette er den første boka vår i denne serien, og det kommer en til neste år. Vi retter med dette en stor takk og mye kudos til Hans og Bjarne for deres innsats for faget gjennom flere tiår. Vi presenterer noe av innholdet i boka, og gjør rede for noen av forholdene vi mener er viktig for målrettet miljøarbeid anno 2025.
Lørdag 13:30 - 14:15
Forelesning (Storefjellhall 1)
Veiledning som del av tilrettelegging i arbeidslivet for mennesker med nevroutviklingsforstyrrelser
Jon-Are Masternes
Pedram Sadeghi NAFO
 
Nøkkelord: sosiale stimuli, stimuluskontroll, tilrettelegging, problemløsning, nevroutviklingsforstyrrelser, oppmerksomhet

Sammendrag:

Tilrettelegging er et tiltak som kan være viktig for å redusere utenforskap og marginalisering. Mennesker med nevroutviklingsforstyrrelser opplever problemer i hverdagen knyttet til svikt i oppmerksomhet til komplekse sosiale stimuli, og rigiditet knyttet til de samme stimuliene. Sammensatte sosiale stimuli forekommer rundt oss så ofte og hurtig at problemer med oppmerksomhet til disse vil kunne gi store utslag mtp inkludering, mestring og livskvalitet, på en arbeidsplass uten en plan for tilrettelegging. En slik svikt i oppmerksomhet kan ses i sammenheng med både rigiditet og problemer med sosial interaksjon. Noen måter å tilrettelegge på kan være å øve på å sette ord på egne opplevelser og hva som kan være mulige funksjoner av egen og andres atferd, debriefing, planlegging, øvelser for fleksibilitet og etablering av stimuluskontroll knyttet til sosiale interaksjoner.
Lørdag 13:45 - 14:30
Forelesning (Veslefjellhall 2 og 3)
Vi tørs og vi tør En suksessfortelling om å dra på reise med en elev på utveksling
Morten Halland Dahl Skjetlein vgs., avdeling for særskilt tilrettelagt opplæring.
Ida Charlotte Barsch (krediteres) Skjetlein vgs. avdeling for særskilt tilrettelagt opplæring
 
Nøkkelord: atferdsavtale, tegnøkonomi, forsterkersystem, elevmobilitet, Erasmus+, spesialpedagogikk, videregående skole

Sammendrag:

I dette fremlegget deler vi erfaringer om å reise på utveksling med en elev med sammensatte og gjennomgripende utfordringer som mottar særskilt tilrettelagt opplæring i videregående skole. For å sikre gode rammer, og for forebygge utfordrende atferd, satte vi i gang flere atferdsanalytiske tiltak. Atferdsavtaler og dagsplan ble benyttet for å gi eleven klare rammer og en trygg struktur. Tegnøkonomi ble benyttet for å motivere eleven til deltakelse og samarbeid. Gjennom tidligere erfaringer hadde vi erfaring med at slike tiltak kan begrense og til dels eliminere tilfeller med uhensiktsmessig og utfordrende atferd. Målet med turen var å gi eleven erfaringer og opplevelser med å reise til en skole i et annet land, og til å gi mulighet for mestring og økt selvfølelse og selvstendighet. I tillegg fikk eleven mange muligheter til å øve på kommunikasjonsferdigheter på flere språk, både muntlig og ved bruk av kommunikasjonshjelpemiddel. Vi vil også presentere våre erfaringer med å reise på utveksling gjennom Erasmus+.
Lørdag 14:00 - 14:45
Forelesning (Veslefjellhall 1)
Økt makt og tvang i omsorg for mennesker med psykisk utviklings­hemning En reell eller nominell økning
Frode Dragsten St. Olavs Hospital HF
 

Sammendrag:

Rettssikkerhet ved bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemning er bla. regulert i lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven) kapittel 9. Denne loven videreførte i 01.01.2012 Sosialtjenestelovens kapittel 4A som videre avløste bestemmelsene i kapittel 6A med tilhørende forskrift som hadde virket fra 01.01.1999. Statens helsetilsyn har ført årlig statistikk med vedtak om tvang og makt ovenfor personer med utviklingshemming siden loven ble gjeldende i 1999 og har avdekket en tydelig økning i antallet vedtak. Fra168 vedtak i 2010 til over 1600 vedtak i dag. Dette foredraget tar for seg et prosjekt som søker forklaringer på den nominelle økningen i lovhjemlet tvang og makt i Norge. Et utvalg av tjenesteytere er blitt intervjuet omkring den faktiske utviklingen av vedtak. Foredraget vil synliggjøre den reelle økningen og vise til mulige årsaksfaktorer.
Lørdag 14:15 - 15:00
Forelesning (Storefjellhall 3)
Effekten av mindfulness på delay discounting rate blant pasienter med rusmiddellidelser: En sammenligning av virtuell virkelighet vs. videobaserte intervensjoner. Effekt av VR-basert mindfulness på delay discounting rate
Elisabeth Klem OsloMet - storbyuniversitetet
 
Nøkkelord: Virtual reality, delay discounting, rus- og avhengighets lidelser, mindfulness

Sammendrag:

Denne studien undersøkte hvordan oppmerksomhetstrening (mindfulness) levert gjennom VR og video påvirket delay discounting hos personer i behandling for rus og avhengighets lidelser (SUD). Delay discounting refererer til en preferanse for små, umiddelbare belønninger fremfor større, utsatte belønninger, noe som ofte er knyttet til utfordringer i beslutningstaking hos denne gruppen. Studien involverte 11 pasienter i behandling for SUD, som deltok i fem økter med mindfulness-trening: tre med VR og to med video. Før og etter hver økt gjennomførte deltakerne en digital oppgave for å måle delay discounting, hvor resultatene ble uttrykt som k-verdier. Resultatene var lovende. Deltakerne rapporterte bedre fokus og engasjement under VR-øktene, noe som kan tilskrives VR-teknologiens immersive egenskaper. Studien understreker potensialet VR har for å styrke mindfulness-baserte intervensjoner og åpner for videre forskning på hvordan VR kan brukes i behandling av SUD
Lørdag 14:30 - 15:15
Forelesning (Storefjellhall 1)
Hvordan etablere problemløsning hos mennesker med nevroutviklingsforstyrrelser
Pedram Sadeghi VID vitenskapelig Høgskole
Jon-Are Masternes
 
Nøkkelord: kompleks menneskelig atferd, problemløsning, eksekutive funksjoner, nevroutviklingsforstyrrelser, selvregulering, sosiale ferdigheter, selvendring

Sammendrag:

Personer med nevroutviklingsforstyrrelser kan oppleve jobblivet som utfordrende og de kan bli stilt overfor annerledes problemstillinger enn typiske arbeidstakere. Dette er forhold som både arbeidsgivere og arbeidstakere må forholde seg til. Med tilrettelegging av arbeidsforhold og etablering av problemløsningsatferd, med hovedfokus på eksekutive funksjoner, selvendring, selvregulering og sosiale ferdigheter, kan en sikre en god jobbhverdag, inkludering og deltakelse i arbeidslivet, og dermed økt livskvalitet. Problemløsing i komplekse situasjoner krever en rekke strategier og et rikt atferdsrepertoar. Veiledning til selvutvikling og håndtering av stadig skiftende omstendigheter, og kommunikasjon muliggjør at problemløsing hos denne gruppe mennesker, vil være særs viktig. Deres bidrag kan være til stor ressurs for både arbeidsplasser og samfunnet som sådan. Det vil bli beskrevet og diskutert hvordan slik problemløsning kan bli etablert og opprettholdt.